Recension

Sonat nr 2, op 35, Nocturner op 27 mm.Frédéric Chopin - Peter Jablonski, piano - Sonat nr 2, op 35, Nocturner op 27 mm.

Under strecket
Publicerad
Annons

Peter Jablonskis cd med blandade stycken av Frédéric Chopin är ojämn. Lovande ansatser myllas ner i ett ganska utslätat tonlandskap, djupandningen infinner sig bara stundvis. När Jablonski ändå betonar kontraster sker det en smula tvärt, gärna med åskvädersfortissimon som får sköra ting i rummet att darra.
Svagheterna är kanske mest påtagliga i b-mollsonaten, med sina dynamiska kast och sin påbjudna spännvidd. Väl ofta krämar Jablonski i för fullt, medan avsnitt som inbjuder till reflektion blir en aning frånvarande. Det behagfulla mittstråket i ”Sorgmarschen”, till exempel, får inte riktigt den nyansrikedom som det omgivande, monotona huvudmotivet kräver. Ett skäl till den relativa grumligheten tycks vara att vänsterhandsspelet helt enkelt är för starkt.
Men här finns också öppningar. Tolkningen av den andra nocturnen opus 27 är modest men vetter åt det personliga. Och i skivans tre sista, mindre stycken, från den posthuma och sällan spelade ”Chants Polonais” opus 74 – i Liszts transkriptioner – lyckas Jablonski ännu bättre. Här glider skuggningar och stegringar naturligt, melodierna känns inte bara inövade utan även genomlevda.

ERIK BERGQVIST

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons