Freden står för dörren i Kongo

Under strecket
Publicerad
Annons

KAPSTADEN Fredsförhandlare från Rwanda och Kongo-Kinshasa har kommit överens om grunderna till ett fredsavtal. Presidenterna från de båda länderna väntas inom kort signera avtalet.
Det råder vapenvila sedan 1999, men den har brutits gång på gång. Ett fredsavtal mellan Rwanda och Kongo är bara ett första steg mot verklig fred, men ett viktigt sådant. Därefter måste landets många intressegrupper göra upp internt.
Dessa disparata viljor från både väpnade grupper och det civila samhället satt i flera veckor i sydafrikanska Sun City i april för att söka en intern kongolesisk lösning, utan att de utländska kontrahenterna som Rwanda, Uganda, Burundi, Angola och Zimbabwe var med. Ändå lyckades man inte komma överens i Sun City.

Sydafrika gav dock inte upp medlingsförsöken. Vicepresident Jacob Zuma kallade förra veckan representanter för Rwandas och Kongos regeringar till Pretoria för samtal om den internationella delen av konflikten. Uppenbarligen gav det resultat denna gång.
Hoppfullt denna gång är att
avtalet ser ut att omfatta ett av grundproblemen, nämligen de folkmördare från rörelsen Interahamwe och den förra rwandiska armén som stryker omkring i östra Kongo.
Det var de som låg bakom folkmordet i Rwanda 1994 och som sedan flydde till Kongo när tutsigerillan RPF tog makten kort därefter. Rwandas motivering att invadera östra Kongo var just att stoppa mordräderna in över Rwandas gräns. Joseph Kabilas regim i Kinshasa lovar nu att ta itu med Interahamwe, vilket den tidigare varit ovillig till.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons