Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Cecilia Axelsson: Freden mellan LO och Svenskt Näringsliv är över

Låsta positioner LO-förslaget om vinstbegränsning i välfärden får Svenskt Näringsliv att se rött. Det nya samförståndet som blommade upp i somras verkar vara över. Nu är tungviktarna tillbaka i sina gamla roller.

Den nya LO-ledningen tillträdde i våras med ett tydligt uppdrag, att sticka ut hakan och profilera organisationen i debatten. Frustrationen över att LO blivit osynligt och förlorat sin självklara position som maktfaktor var tydlig på LO-kongressen. Och många har längtat efter att LO, utan att på något sätt kapa banden, ska inta en mer självständig hållning gentemot det socialdemokratiska partiet.

Kongressen körde också över LO-styrelsen med beslutet om att en non profit-princip ska införas i välfärden. Största LO-förbundet Kommunal försökte utan framgång stoppa beslutet.

Nu har välfärdsutredningen, ledd av LO:s vice ordförande Tobias Baudin, levererat ett förslag som hela LO står bakom. Och som uppfyller de interna förväntningarna.

Annons
X

Modellen med den nya bolagsformen samhällsbolag, som begränsar det tillåtna vinstuttaget till några få procent, är betydligt mer långtgående än förslaget från Socialdemokraternas partistyrelse i höstas, där skärpta kvalitetskrav antas leda till mer modesta vinster.

Förslaget ger LO en tydlig plattform att agera från när den socialdemokratiska partikongressen ska avgöra frågan i april och ökad tyngd när kompromissen ska mejslas fram.

Men på Svenskt Näringsliv blev reaktionen stenhård. ”Den största attacken mot företagande sedan 1970-talet”, dundrar vd Urban Bäckström och dödförklarar besviket det nya samförstånd som spirat mellan organisationerna efter bytet av LO-ledning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I Almedalen myste Urban Bäckström och Karl-Petter Thorwaldsson i kapp och skissade på samarbetsplaner.

  I vilken mån LO:s förslag om vinstbegränsning verkligen påverkar relationen mellan de två tungviktarna på arbetsmarknaden återstår att se.

  Klart står i alla fall att LO-ledningen har lyckats med att både skapa intern enighet och flytta fram positionen i debatten. Det kan förmodligen vara värt priset av konfrontation med Svenskt Näringsliv. Det är ju trots allt en gammal och invand position.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X