Fredagsvinet: Röd favorit till hemgjord pizza
Fredag och dags att planera helgmaten. För dig som tänker göra egna hamburgare eller pizza tipsar Mikael Mölstad om rätt rödvin. Ett vitt pratvin finns också med bland fynden.
2 / 5
Bonpas Côtes-du-Rhône Dom Alfant 2014
nr 2016, 89 kr, Rhône, Frankrike, rött kryddigt & mustigt
Välgjort grenache- och syrahvin från en gammal klosteregendom nära Châteauneuf-du-Pape i södra Rhône. Här bjuds på massor av mörk frukt, kryddbitterhet och toner av syrliga grönsaker. Bra stram och god eftersmak. Passar fint till hemgjorda hamburgare med coleslaw.
3 / 5
Tajano Rosso Piceno Umani Ronchi 2014
nr 6090, 79 kr, Marche, Italien, rött kryddigt & mustigt
Aromatiskt i en populär stil med rikt mörkkryddiga frukttoner, vanilj och en mjukt bitter och lite stram eftersmak. Från storproducenten Umani Ronchi, mest kända för den vita succén Casal di Serra. Tajano passar fint till både en matig hemgjord pizza och spaghetti carbonara.
4 / 5
Río Claro Sauvignon Blanc 2015
nr 6851, 69 kr, Maule, Chile, vitt friskt & fruktigt
Katalanska vinhuset Miguel Torres har sedan länge varit etablerade i Chile där de producerar prisvärt vin mestadels ekologiskt, som denna sauvignon blanc: Frisk aromatisk doft av svarta vinbärsblad, lite rökig fetkryddig ton och grapebitter eftersmak. Bra både som mat- och pratvin.
5 / 5
Soleado Verdejo Organic 2015
nr 6043, 69 kr, Rueda, Spanien, vitt friskt & fruktigt
Den vita aromatiska druvan verdejo anses som Spaniens äldsta vita druva. Speciellt vanlig i Ruedaområdet nordväst om Madrid. Doften är mycket fruktig med både persika, citrus och lite godiston, bra kryddsyrlig smak. Prova till en fiskgratäng eller Toast Skagen.