Annons

Fredagsvinet: Pålitliga klassiker till helgmaten

Till helgens mat tipsar SvD:s Mikael Mölstad om några av Systemets trotjänare. Två röda viner som har sin givna plats i vinhyllan men också två vita klassiker.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Mikael Mölstad.

Foto: Svenska Dagbladet

1 / 5

Mikael Mölstad.
Mikael Mölstad. Foto: Svenska Dagbladet
Efter reklamen visas:
Mölstad testar klassiker
Annons
Annons

2 / 5

Betyg: 6 av 6

Le Tense Sassella 2012
nr 32341, 139 kronor, rött kryddigt & mustigt, Lombardiet, Italien

**Fullmatat alpvin **från italienska Valtellinadalen, norr om Bergamo. Stor kryddfruktig smak med toner av choklad, nötter och vanilj. God bitterstram eftersmak. Druvan, chiavennasca, är densamma som nebbiolodruvan som ger Baroloviner. Perfekt till en klassisk kalvstek med gräddsås.

Annons
Annons

3 / 5

Betyg: 5 av 6

Torres Gran Sangre de Toro Reserva 2012
nr 2686, 89 kronor, rött kryddigt & mustigt, Katalonien, Spanien

**En klassiker **på Systembolaget sedan mer än 25 år, alltid pålitlig i smaken. Rikt mörkfruktig med rostade kaffetoner och en härlig bitterkryddig lång eftersmak. Druvorna är också klassiska: garnacha, cariñena och syrah. Smakar bra till grillade lammkotletter med en örtig skysås.

Annons
Annons

4 / 5

Betyg: 5 av 6

Trimbach Riesling 2013
nr 2639, 127 kronor, vitt friskt & fruktigt, Alsace, Frankrike

Även här ett vin som hängt med i Systembolagets sortiment sedan 1990 en klassisk Alsaceriesling från en traditionell Alsacefamilj: Rika gröna äppeltoner, mineral, honung och god mjukt rökig syra med rik eftersmak. Härligt vin till en ugnsbakad fisk med syrlig vitvinssås.

Annons
Annons

5 / 5

Betyg: 5 av 6

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2014
nr 2275, 79 kronor, vitt friskt & fruktigt, Loire, Frankrike, 2275,

Ett traditionellt vin i modern tappning från Atlantkusten vid Loireflodens mynning. Doft av grapefrukt med saltsyrliga toner, brödighet och bitterkryddig eftersmak. Från Muscadet-området kommer vinerna som passar extra bra till all sjömat speciellt skaldjur likt traktens ostron.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons