Bengt-Göran Kronstam:Fredagsmys för hela slanten

Bengt-Göran Kronstam

Äntligen fredag! Bjud in några vänner till en kväll med vin i högsätet. Smaka och jämför. En enklare fest finns inte.

Under strecket
Publicerad
Annons

Härom året avslöjade jag en av mitt livs stora blamager i en intervju. Det var när jag glömde låsa dörren till Systembutiken där jag jobbade. Denna mardröm har varit en väl förborgad hemlighet, men efter fyrtio år vågar jag berätta.

Detta hände sig den fredagskvällen då jag första gången vikarierade som butikschef. Att låsa var mitt ansvar, men också att släppa ut de kunder som smitit in i sista sekund. Under tiden skulle jag dessutom stämma av alla kassaapparater, innan försäljarna kunde gå hem. Situationen var stressande, med en kund som inte ville ge sig, och till slut fick jag lämna dörren. När kunden äntligen gick var jag fullt upptagen med annat.

Som tur var skulle jag vikariera även på lördagen. Den chock jag fick när jag upptäckte att butiken var olåst glömmer jag aldrig. Som tur var hade ingen nattvandrare lutat sig mot dörren. Allt var frid och fröjd så länge ingen fick reda på det som hänt. Numera är det hela en rolig historia, men också en lärdom att ta till vara.

Den chock jag fick när jag upptäckte att butiken var olåst glömmer jag aldrig.

Annons
Annons

Det är misstagen som gör att vi växer, utvecklas och blir bättre, bygger erfarenhet, insikt och förståelse för detaljerna. Detta gäller i hög grad även vinprovning.

– Jag kan inget om vin, säger många jag möter med onödig blygsamhet. För vad är då gastronomi, om inte konsten att bli lagom mätt på ett så behagligt sätt som möjligt och lagom påstruken utan kallsupar? Mer behöver du då inte behärska än förmågan att avgöra vad du själv tycker är gott.

Ju mer jag lär mig desto mer inser jag hur mycket det finns kvar att upptäcka. Den insikten är grogrunden för både framgång och erfarenhet. Häri ligger också en stor del av vinkunskapens attraktionsvärde. Vi har en oändlig källa att ösa ur. Den första vinprovningen är lika givande som den tusende!

Övning ger färdighet, som bekant, och när det gäller druvans jästa saft finns det tre sätt att förkovra sig: att dricka vin, att läsa om det och att resa i vinets värld. Allt detta hör till livets stora glädjeämnen. Lägg därtill det nöje som finns i samtalet om vin och mat, i gemenskapen och utbytet runt det dukade bordet.

För oss som har detta som yrke är det emellertid inte självklart att vi njuter i varje klunk. Vårens roséprovning kittlar knappast smaklökarna och försommarens stora boxrally är heller inget att sukta efter. Att så mycket kan smaka så enahanda, slätstruket och strömlinjeformat.

Fast just detta gör dessa provningar extra viktiga. Om majoriteten av vinerna är så slätstrukna att du lika gärna kan sticka ut tungan genom fönstret är det avgörande att någon skiljer agnarna från vetet.

Om vinerna är så slätstrukna att du lika gärna kan sticka ut tungan genom fönstret är det avgörande att någon skiljer agnarna från vetet.

Denna hederliga konsumentjournalistik har gjort att svenska vinkritiker haft ett större genomslag än i något annat land. I dag håller detta på att ändras. Fler och fler proffstyckare anser sig ha rätt att diktera vad vi egentligen borde dricka, i stället för att vägleda dig till de godaste, mest spännande och prisvärda vinerna i den svenska vinfloden.

Här gäller det senare. SvD: vinprovare låser aldrig dörren till Systemet, tvärtom öppnar vi den på vid gavel. För detta provsmakar vi tusentals viner varje år, så många att det vi spottar ut kan fylla ett helt berg med vinflaskor. Det gör vi mer än gärna.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons