”Allt svårare att jämföra olika länder”

Johanna Sandwall från Socialstyrelsen och Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Johanna Sandwall från Socialstyrelsen och Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. Foto: Jessica Gow/TT

77 nya covid-19-dödsfall har rapporterats in i Sverige. Totalt har 4 639 personer avlidit i sjukdomen i landet.

– Den avtagande trenden med antal avlidna per dag fortsätter sakta men säkert nedåt, säger Sara Byfors.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, förklarade att trycket på sjukvårdens intensivvård är fortsatt stort.

– 2 152 har intensivvårdats hittills, och det är ungefär lika många som kommer till varje dag. Det är absolut inte ett lugnt läge, sade Byfors.

77 nya dödsfall har rapporterats in sedan i går torsdag. Det innebär en totalsiffra på 4 639 avlidna.

– Den avtagande trenden med antal avlidna per dag fortsätter sakta men säkert nedåt. Tittar vi tio dagar tillbaka ligger vi på 46 per dygn. Det följer ganska väl kurvan över antal fall, med en viss förskjutning, sade Byfors.

Hon kommenterade situationen i Västra Götaland, som erfarit ökad smittspridning den senaste tiden. Hon påpekade att det ser väldigt olika ut i olika delar av Västra Götaland.

– I vissa delar har man tidigare inte haft samma epidemi som i Göteborg, man ligger några veckor efter, men det är stabilt när det gäller IVA-vården.

Hon kommenterade också torsdagens besked från regeringen om en lättnad i reserestriktionerna.

– Resandet i sig innebär ingen fara. Oavsett om du är hemma eller reser, så ska du se till att undvika trängsel och hålla den sociala distanseringen. De som är över 70 måste bete sig på samma sätt, man ska fortsatt undvika nära kontakt och trängsel i väldigt stor utsträckning.

Annons
Annons

Sara Byfors sa också att man måste ha beredskap i de regioner och kommuner som tar emot många turister.

– Kapaciteten att testa och smittspåra behöver öka i regioner som under sommaren tar emot många personer, sade hon och upprepade att Folkhälsomyndigheten inte utesluter att det kan komma nya riktlinjer om smittspridningen skulle öka under sommaren.

Byfors sa också att jämförelser när det gäller antalet smittade i olika delar av världen blir alltmer missvisande.

– Man testar på olika sätt i olika länder så det blir allt svårare att tyda den här statistiken.

Svante Werger, särskild rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, sa att myndigheten har fått många frågor från allmänheten om utlänningars syn på vad som gäller i Sverige.

– De frågar om utländska turister kan ha en tro att allt är som vanligt i Sverige. Oavsett om det ligger något i det, är det viktigt att alla som turistar i Sverige vet vad som gäller. Information om vad som gäller i Sverige kommer att finnas på flygplatser, tågstationer och färjeterminaler och även riktad information i sociala medier, sade han.

Sara Byfors fick frågan från en nederländsk journalist om hur hon ser på att den nederländske premiärministern har beslutat att öppna för turister från alla länder i Europa utom Sverige och Storbritannien.

Ser du en risk för att Sverige blir paria?

– Att Sverige skulle vara paria tycker jag är ett hårt ord i det här sammanhanget och om fler länder väljer att göra på det sätter så begränsas svenskar möjlighet att resa. Annars har jag ingen kommentar till premiärministerns hållning, det är upp till honom om han säger så.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons