Annons
X
Annons
X

”Fred är avsaknad av stridigheter”

Trots att Israel aldrig tidigare har varit så starkt militärt som nu, är säkerhetsläget i regionen och i Gaza ändå så osäkert. Det menar Magnus Ranstorp, forskningschef vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Israeliska soldater förbereder pansarfordon vid gränsen till Gaza.
Israeliska soldater förbereder pansarfordon vid gränsen till Gaza. Foto: ARIEL SCHALIT/AP

Israel visar att de har hårda nypor.
Magnus Ranstorp, forskningschef vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Den nya och signifikanta skillnaden i den nu pågående konflikten mellan Israel och Gaza jämfört med tidigare är räckvidden för vapnen som används, enligt Magnus Ranstorp:

– Så vitt jag förstår har en raket nått en förort till Tel Aviv. Tidigare sköt man precis norr om gränsen. Det är definitivt en eskalering från Hamas sida och tyder på att det är ett mer sofistikerat raketsystem man skjuter med nu. Hamas har inte så stort manöverutrymme, men har stöd av Hizbollah i Libanon och av Iran, säger Magnus Ranstorp.

Annons
X

Tror du att Israel gör en markoffensiv mot Gaza?

– Jag är inte övertygad om det. Det beror på hur många raketer som kommer. En markoffensiv kostar mer än det smakar. Men det kan komma i ett annat läge om Hamas fortsätter att skjuta, säger Magnus Ranstorp.

Hur ser du på att Israels agerande kan vara en del av den israeliska regeringens kampanj inför det kommande parlamentsvalet i januari?

– Ja, det är det säkerligen. Israel visar att de har hårda nypor. Men hela regionen är i gungning. Israel är också bekymrade över vad som händer i Syrien. Det finns en södra och en norra sida av konflikten. Det finns också de som tror att vissa av Hamas ledare befinner sig i Gulfstaterna.

Civilbefolkningen i Gaza har ingenstans att fly undan anfallen. Hur påverkas de?

– Det tragiska är att 25 procent av de 1,2 miljoner palestinier som bor i Gaza är under fyra år, medelstorleken på en familj är åtta personer och fattigdomen är enorm. Det är ett trauma för unga människor att inte ha någonstans att fly. Som svensk luras man kanske in i en falsk föreställning där vi har förhoppningar om försoning mellan israeler och palestinier, men det är en asymmetrisk konflikt där Israel kontrollerar säkerheten. Underrättelser och politiska förutsättningar påverkar de taktiska övervägandena. Konflikten handlar mycket om demografi: att skapa en mur, att avbefolka och köpa upp hus för att permanenta konflikten.

Hur ser du på framtiden i området?

– Man ska ha förhoppningar. Men fred där innebär avsaknad av stridigheter. Det ska generationer till innan något radikalt inträffar, säger Magnus Ranstorp.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Israeliska soldater förbereder pansarfordon vid gränsen till Gaza.

Foto: ARIEL SCHALIT/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X