VägskälFranzens moraliserande får bygget att knarra

Jonathan Franzen, född 1959, är en amerikansk författare som fått stor uppmärksamhet för sina skildringar av landets moderna historia. Bland hans mest kända titlar hör debuten ”Tillrättalägganden” (2001) och ”Frihet” (2010).
Jonathan Franzen, född 1959, är en amerikansk författare som fått stor uppmärksamhet för sina skildringar av landets moderna historia. Bland hans mest kända titlar hör debuten ”Tillrättalägganden” (2001) och ”Frihet” (2010). Foto: Bjørn Opsahl

Det är utan tvekan en skicklig berättare som träder fram i Jonathan Franzens nya roman, ”Vägskäl”, som kretsar kring en familj i efterkrigstidens USA. Men vid sidan om det goda hantverket hör Jesper Olsson ett eko från en mer dömande iakttagare.

Under strecket
Publicerad
Brombergs förlag
Foto: Brombergs förlag
Annons

Det är sent i december. Till och med himlen är ”kluven” när pastor Russ Hildebrandt kommer körande i sin Plymouth Fury genom New Prospect, fiktiv villaförort till Chicago. Han gör sin runda bland äldre församlingsmedlemmar, men tankarna och hågen står någon annanstans – till den förhållandevis unga och glada änkan Frances Cottrell. Året är 1971. Vilka nya vyer som ska uppenbaras bortom det frigörande och turbulenta sextiotalet återstår att se.

Så ser spelöppningen ut i Jonathan Franzens nya roman med den passande titeln “Vägskäl” – eller ”Crossroads” på engelska. Det senare är namnet på den populära klubb i kyrkan, som bildats av Russ yngre och ack så avundsvärda kollega Rick Ambrose och som lockar ungdomarna med sin mix av kristen etik och hippieestetik. Men ordet pekar också ut något som fyra femtedelar av familjen Hildebrandt kommer att ställas inför och som laddas av konflikter mellan njutning och godhet, narcissism och kärlek till nästan. Här alstras romanens moraliska mikrokosmos, här smids ett narrativt nav.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons