Annons
X
Annons
X

Franskt nej till fildelningslag

Det blev ett oväntat nej i nationalförsamlingen till den lag i Frankrike som skulle göra det möjliget att stänga av personer som fildelar upphovsrättsskyddat material från internet.

Till vänster ledamöter i franska nationalförsamlingen. Till höger ett korskopplingsskåp med datakablar hos en svensk internetleverantör.
Till vänster ledamöter i franska nationalförsamlingen. Till höger ett korskopplingsskåp med datakablar hos en svensk internetleverantör. Foto: SCANPIX (ARKIV)

Enligt förslaget ska personer som fildelar upphovsrättsskyddat material kunna stängas av från internet.

Tanken var att en särskild myndighet – Haute Autorité pour la Diffusion des Œuvres et la Protection des Droits sur Internet, eller förkortat Hadopi – skulle kunna beordra internetoperatörer att stänga av fildelare i upp till ett år.

Förslaget har dock fått hård kritik och flera debattörer menar att det är integritetskränkande. Tillgång till internet är en rättighet, och dessutom är det svårt att bevis om det verkligen var abonnemangsinnehavaren som fildelade det olagliga materialet, hävdar motståndarna.

Annons
X

Men trots det massiva motståndet från debattörer och flera organisationer trodde de flesta att förslaget skulle röstas igenom. President Nicolas Sarkozy är varm anhängare av förslaget och delar av nöjesindustrin har jublat över det.

Tidigare har också senaten sagt ja, och när förslaget idag vid en andra läsning slutgiltigt skulle röstas igenom ställde sig senaten återigen bakom lagen.

Men i nationalförsamlingen blev det alltså nej – 21 ledamöter röstade nej till lagen och bara 15 ställde sig bakom den. Nyhetsbyrån AP skriver att de flesta ledamöter var frånvarande och att nationalförsamlingen var så gott som tom.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Till vänster ledamöter i franska nationalförsamlingen. Till höger ett korskopplingsskåp med datakablar hos en svensk internetleverantör.

  Foto: SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X