Annons
X
Annons
X

Franskt ja till att stänga av fildelare

Den franska nationalförsamlingen har sagt ja till den kontroversiella lagen om att stänga av misstänkta fildelare efter två varningar. President Nicolas Sarkozy har drivit linjen att personer som laddar upp och ner upphovsrättsskyddat material inte har på internet att göra.

Frankrikes kulturminister Christine Albanel.
Frankrikes kulturminister Christine Albanel. Foto: AP PHOTO/THIBAULT CAMUS

För
drygt en månad sedan sade den franska nationalförsamlingen överraskande nej till den omdiskuterades så kallade Hadopi-lagen. Lagen, uppkallad efter en myndighet med namnet Hadopi, ska göra det möjligt för den franska staten att beordra internetoperatörer att stänga av personer som fildelat upphovsrättsskyddat material i upp till ett år.

Men nejet i april har inte fått president Nicolas Sarkozy att överge planerna. I dag var det åter dags för nationalförsamlingen att rösta om lagen. Och den här gången gick nationalförsamlingen på Sarkozys linje – med röstsiffrorna 296 mot 233 röstades Hadopi-lagen igenom.

Om även senaten säger ja till förslaget i morgon innebär det enligt regeringspartiet UMP att de första varningsbreven kan komma att skickas ut i höst och att personer som trots varningar fortsätter fildela kan stängas från internet i början av 2010, rapporterar franska 20 minutes.

Annons
X

Frågan är dock kontroversiell och splittrar Frankrike i två läger. Å ena sidan står regeringen som hävdar att lagen är viktig för att skydda upphovsrättsinnehavare. Å andra sidan står en högljudd grupp kritiker som anser att lagen hotar grundläggande rättigheter som rätt till att inhämta information och yttrandefrihet.

Kritikerna har fått ytterligare vatten på sin kvarn efter att en mellanchef på det privata tv-bolaget TF1 sparkades sedan han motsatt sig lagen. Chefen, Jérôme Bourreau-Guggenheim, skickade ett privat mejl till UMP:s parlamentsledamot från sitt valdistrikt och berättade vad han tyckte om lagen.

Mejlet hamnade till slut på kulturdepartementet, som skickade det vidare till TF1. Det fick ledningen att kalla upp Bourreau-Guggenheim och helt enkelt sparka honom för illojalitet mot företaget. Till historien hör att TF1 ägs av Nicolas Sarkozys nära vän Martin Bouygues.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Samtidigt har också den person på kulturdepartementet som vidarebefordrade mejlet till TF1 stängts av från sitt arbete i en månad.

  Det är dock inte bara i Frankrike som Hadopi-lagen skapar uppmärksamhet. Den finns inte något annat EU-land och i Sverige har en utredning som föreslog liknande regler kastats i papperskorgen av regeringen.

  Frågan kopplas dessutom till EU:s telekompaket, som stoppades i Europaparlamentet förra veckan. En majoritet av parlamentsledamöterna hoppas att ett ändringsförslag ska göra det omöjligt för Frankrike eller andra medlemsländer att införa avstängning från internet utan att det först sker en rättslig prövning i domstol.

  Bollen ligger nu hos ministerrådet, där medlemsländerna ska avgöra om man ska gå med på parlamentets krav eller förkasta det och ta frågan till förlikning.

  Men varken skandalen på TF1 eller nejet till telekompaketet har fått Nicolas Sarkozy och hans regering att backa. Tvärtom, direkt efter Europaparlamentets nej gick den franska kulturministern Christine Albanel ut och sade att beslutet innebär att det är fritt fram för Frankrike att göra som de vill.

  Därför trodde de flesta bedömare att nationalförsamlingen idag skulle säga ja till Hadopi och att senaten gör likadant när frågan är uppe till omröstning där i morgon.

  Följ SvD.se om integritetsfrågor twitter.com Läs artiklar om telekompaketet svd.sesam.se
  Annons
  Annons
  X

  Frankrikes kulturminister Christine Albanel.

  Foto: AP PHOTO/THIBAULT CAMUS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X