Annons

Tove Lifvendahl:Franska valet handlar också om Sverige

Svenska politiker må vara mindre vältaliga än de franska, men när det gäller allvaret i samhällsutmaningarna och förtroendeklyftan gentemot det politiska etablissemanget, är vi alla fransmän.
Svenska politiker må vara mindre vältaliga än de franska, men när det gäller allvaret i samhällsutmaningarna och förtroendeklyftan gentemot det politiska etablissemanget, är vi alla fransmän. Foto: Kamil Zihnioglu / TT
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vi är blott tre val bort från slutet av den västerländska demokratins ordning såsom vi känner den, var det ödesdigra budskapet från journalisten och Pulitzerprisvinnande polsk-amerikanska författaren Anne Applebaum för ett år sedan. Nu är två val passerade på denna golgatavandring, britterna röstade för brexit och det amerikanska folket valde Donald Trump till president. Återstår så ett tredje, det franska.

I dag hålls den första omgången, och det är osannolikt att någon av de elva kandidaterna samlar mer än 50 procents stöd. Följaktligen blir det en andra omgång den 7 maj. Skulle man satsa pengar på hur det har gått när röken är skingrad och alla röster är räknade, är Macron den i dagsläget som ger minst för pengarna. Att oddsen pekar rätt, vore det verkligt bästa, inte bara för Frankrikes skull.

Annons
Annons
Annons