Franska storföretag gör jättelika vinster Franska storföretag gör jättelika vinster Telenor vill bli störst i Norden med forskning om tjejers sms

Under strecket
Publicerad
Annons

PARIS Frankrikes ekonomi haltar med svag tillväxt och stora bekymmer på export- sidan. Och den ena debatt- boken efter den andra mässar om ett land i utförsbacken. Men för storföretagen ser bilden helt annorlunda ut. Krisen? Vilken kris?
De 40 största företagen, de som noteras på Parisbörsens index CAC 40, noterade under första halvåret en sammanlagd vinst på 40,5 miljarder euro. Det innebär en ökning med 34 procent jämfört med samma period i fjol.
Fortsätter det så här kan vinsten för hela året hamna på närmare 60 miljarder euro. För två år sedan låg vinsten på 35 miljarder.
Allt till stor förtrytelse för löntagare som ser sina arbetsgivare skära ned.

Vinstligan toppas av oljebolaget Total som rider på de ökade oljepriserna. Under första halvåret gjorde oljebolaget en vinst på drygt sex miljarder euro.
Ståljätten Arcelor fortsätter att dra nytta av världsmarknadens kraftiga efterfrågan på stål, även om den mattats något jämfört med fjolåret.
Det fransk-luxemburgiska stålbolaget har skurit ned på
produktionen och höjt priserna. Resultat: vinsten har tagit ett rejält skutt uppåt. Den ökar med 124 procent och uppgår till 1,9 miljarder euro.
Höjda oljepriser oroar både regering och franska konsumenter. Men de tycks ha haft begränsad effekt på franska företag inom servicesektorn. Hotellgruppen Accor ökar vinsten med 144 procent till 156 miljoner.
Det är uppåt också inom finanssektorn. Banken BNP- Paribas har överskridit tre miljarder euro i vinst. Société Générales vinst ligger på två miljarder och Crédit Agricole kommer upp till 1,8 miljarder.
Försäkringsbolaget Axa kan belåtet notera en vinstökning på 31 procent, 2,2 miljarder första halvåret. Och lika positiva signaler kommer från teleoperatörerna. France Telecom plockar in 3,4 miljarder och Vivendi (moderbolag till Cegetel) gör 1,2 miljarder.
Entreprenadjätten Bouygues, som också är aktivt inom mobiltelefoni, noterar en vinst på 384 miljoner.

Annons
Annons
Annons