Annons

Franska politiker tänker bojkotta Greta Thunberg

Greta Thunberg mottog det nyinstiftade Frihetspriset i Frankrike i helgen. Här tillsammans med den amerikanske veteranen Charles Norman Shay.
Greta Thunberg mottog det nyinstiftade Frihetspriset i Frankrike i helgen. Här tillsammans med den amerikanske veteranen Charles Norman Shay. Foto: Jean-Francois Monier/TT

Greta Thunberg är inte välkommen i nationalförsamlingen i Paris – i alla fall inte om några politiker ur främst den franska högern får bestämma. De kallar henne för ”profetissa i kortbyxor” och ”Nobelpristagare i rädsla”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

BRYSSEL Greta Thunberg kommer på tisdagen till Paris för att medverka i en klimatdebatt i det franska parlamentet – nationalförsamlingen – på inbjudan av en koalition av politiker från flera olika partier, som tillsammans vill driva hårdare klimatregler.
Så sent som i söndags mottog Thunberg, i den nordfranska staden Caen, ett nyinstiftat pris – Frihetspriset – för sitt klimatengagemang. Vinnaren hade röstats fram av ungdomar mellan 15 och 25 år från hela världen, och intill Thunberg på hederspodiet stod också medaljhängda veteraner från andra världskriget.
Men den svenska klimataktivisten är långt ifrån lika hyllad i nationalförsamlingen i Paris, där nu flera politiker protesterar mot hennes medverkan i en frågeseans i huset.

“För att bekämpa klimatförändringarna på ett intelligent sätt behöver vi inte apokalyptiska gurus, utan vetenskapliga landvinningar och politiskt mod”, skrev ledamoten Guillaume Larrivé för partiet Republikanerna, det klassiska högerpartiet i Frankrike på Twitter.

Annons
Annons
Annons