Fransk telejätte gör rekordförlust

Under strecket
Publicerad
Annons

Paris För första gången efter den partiella privatiseringen i oktober 1997 visar nu France Telecom förlustsiffror.
Efter ett rekordlångt möte i bolagsstyrelsen på onsdagskvällen kunde företagets vd Michel Bon i går tillkännage att förlusten uppgick till 8,3 miljarder euro under fjolåret. Det beskrivs som den näst största förlust något franskt företag redovisat någonsin. France Telecom tyngs också av stora skulder, även om företaget nu gör ansträngningar för att skriva av en del av dem.

France Telecom var för bara några år sedan en av juvelerna bland de statliga franska företagen. När kapitalet öppnades för privata intressen presenterades företaget också om en säker investering (staten har fortfarande 55 procent).
Men därefter har det mesta gått utför. Efter privatiseringen låg France Telecoms aktier vid något tillfälle på över 200 euro. Nu är det bra om kursen håller sig kring 30 euro.
Cirka 1,6 miljoner fransmän satsade på att France Telecom skulle bli ett klipp. Inte minst skedde detta bland företagets anställda där aktier byttes mot återhållsamhet lönemässigt.
1996 hade det franska telebolaget nära 150 000 anställda. I dag handlar det om 125 000, och 100 000 av dem har aktier i France Telecom, mobiltelefonbolaget Orange eller internetföretaget Wanadoo.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons