Annons
X
Annons
X

Fransk showman till Stockholm Open

Världssexan Jo-Wilfried Tsonga är klar för Stockholm Open. Turneringen i Kungliga hallen 15-21 oktober blir den karismatiske fransmannens första framträdande i Sverige.

Jo-Wilfried Tsonga bjuder på sig själv på tennisbanan. Här under OS i London.
Jo-Wilfried Tsonga bjuder på sig själv på tennisbanan. Här under OS i London. Foto: AP

Anmälningstiden till SO går ut den tredje september men SvD kan i dag avslöja att Tsonga redan lämnat klartecken och sannolikt blir det största affischnamnet i årets upplaga.

Tsonga är en av tourens mest sevärda spelare och en av få som även under matcherna bjuder på sig själv. Han spelar ofta ut hela sitt känsloregister, skämtar med åskådare, skäller på sig själv och fyrar av ett brett leende även då han förlorat en spektakulär bollduell.

Det är underhållande och charmigt men inte alltid effektivt och kanske hade den 27-årige fransmannen haft en längre meritlista om han dragit ner på showandet.

Annons
X

Han var i final i Australian Open för fyra år sedan, gick till final i fjolårets ATP-slutspel i London och inledde den här säsongen med att i Doha ta karriärens åttonde singeltitel.

Tsonga finalbesegrade där landsmannen Gael Monfils som också finns bland de 28 namnen i SO:s startfält detta prövningens år.

London-OS och en kortare säsong har komprimerat höstens schema på ATP-touren vilket slår allra hårdast mot Stockholm Open och de övriga 250-turneringarna.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sju av de tio turneringar som spelas från första oktober fram till säsongsavslutningen sex veckor senare är större än SO.

  Liksom 250-turneringarna i Moskva och Wien avgörs SO veckan efter Masters-turneringen i Shanghai och veckan före 500-turneringarna i Basel och Valencia.

  Dessa ligger i sin tur veckan före säsongens nionde och sista Masters-turnering som avgörs i Paris – veckan före ATP-slutspelet.

  Detta upplägg gör det i stort sett omöjligt för en turnering av SO:s storlek att locka Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal eller Andy Murray som lägger all kraft på de största turneringarna.

  Nadal är väl den ende av de fyra stora som kan tänkas rubba sin ursprungliga plan vilket kan tänkas ske om spanjoren anser sig behöva matchträning efter knäskadan som tvingade honom att avstå OS och som stoppar honom också från spel i US Open.

  Men det mesta talar för att Jo Wilfried Tsonga blir bäst rankade spelare i SO som före tredje september hoppas få klart även med bland andra:

  •Amerikanske världstian John Isner.

  •Veteranerna Andy Roddick och Lleyton Hewitt. De båda forna världsettorna har visserligen sina storhetstider bakom sig men är stora namn och betydligt starkare publikdragare än många spelare på topp 20.

  Annons
  Annons
  X

  Jo-Wilfried Tsonga bjuder på sig själv på tennisbanan. Här under OS i London.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X