Annons
X
Annons
X

Fransk satsning på kameraövervakning

Paris Frankrike kommer att trefaldiga antalet övervakningskameror på offentliga platser den närmaste två åren. Det uppger landets inrikesminister Michèle Alliot-Marie i en intervju för tidningen Le Monde.

Enligt inrikesministern har Frankrike en inte speciellt hög beredskap för oroligheter. Enligt en officiell utredning skall antalet övervakningskameror utökas till 340000 i Frankrike, ett projekt som beräknas kosta drygt fyra miljoner euros.

Inrikesminister Alliot-Marie anser att London kunnat hindra fler terroristdåd genom ett väl utvecklat system av kameraövervakning. Idag är det bara ett fåtal franska städer som har ett utvecklat övervakningssystem.

För närvarande finns 6400 övervakningskameror i tunnelbana och förortståg i Parisområdet.

Annons
X

Även om det är terrordåden i London som fått de franska myndigheterna att reagera har det även de senaste månaderna inträffat en rad incidenter i centrala Paris som också har bidragit till en skärpt vaksamhet från regeringshåll.

Och det kommer när tvåårsdagen av oroligheterna i förorter kring Paris och andra franska storstäder närmar sig.

I augusti inträffade flera intermezzon kring bland annat turiststråken vid Pigalle och den stora järnvägsstationen Gare du Nord. Ungdomar från de oroliga förorterna norr om Paris drabbade då samman i huvudstaden vilket fick en del att undra om förortsproblemen var på väg att sprida sig in i Paris.

Oroligheter på Gare du Nord i mars anses dessutom ha spelat en roll för utgången av presidentvalet i våras. Den historien gavs stor publicitet och gav nya argument i Nicolas Sarkozys kampanj för hårdare tag mot brottsligheten.

De senaste händelserna har det varit relativt tyst om. De franska myndigheterna och medierna är osäkra på vilken som är den rätta inställningen. Allt för stor uppmärksamhet kring oron kan också leda till att det driver på oron i förorterna.

Inrikesministern anser att den franska opinionen nu är villig att gå med på mer kameraövervakning. Och det var även uppfattningen när nuvarande presidenten Nicolas Sarkozy hade posten som inrikesminister.

Förortskravallerna för två år sedan har fått polisen att fundera på nya möjligheter till övervakning. Bland annat finns tanken på att låta förarlösa flygplan övervaka de oroliga förstäderna.

Men det har också lett till en del protester. I Bondy norr om Paris säger till exempel den socialistiske borgmästaren Gilbert Roger att det inte behövs mer övervakning från luften utan mer patrullerande poliser på gatorna.

–Frankrike är inte Irak, sade borgmästare Roger till franska tidningar.

Ett av de stora debattämnena i samband med upploppen för två år sedan var just att Nicolas Sarkozy under sin första period som inrikesminister bestämt sig för att lägga ned det system med kvarterspoliser som hans socialistiske föregångare Jean-Pierre Chevènement infört.

Inrikesminister Alliot-Marie anser att fransmännens grundlagsmässiga integritet är väl skyddad. I intervjun i Le Monde säger hon också att övervakningskamerorna inte kommer att användas vid privata bostäder.

Idag är det i första hand storstäder som Paris där ett utvecklat övervakningssystem existerar. Men flera städer i landsorten kommer nu också att kopplas till ett centralt övervakningssystem.

Det finns en klar oro för terrordåd också i Frankrike. Helt nyligen ställdes Rachid Ramda, en av dem som anses ha legat bakom blodiga dåd i centrala Paris sommaren och hösten 1995, inför rätta efter att ha blivit utlämnad från Storbritannien. Och säkerhetspolisen håller uppsikt över förorter där man kan misstänka att grupper med sympatier för islamistisk terrorism opererar. Det har också framgått att det funnits ett samband personer i Frankrike och en del terroristdåd i Marocko.

Björn-Erik Rosin

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X