Annons

Fransk militär sätts in – svenskar på plats berättar

Ett strikt utegångsförbud har införts i hela Frankrike.
Ett strikt utegångsförbud har införts i hela Frankrike. Foto: Mandoga Media/TT

Utegångsförbud och militärer patrullerar på Frankrikes gator – ändå fortsätter människor att träffas och anordna fester. Svenskar i Frankrike vittnar om stämningen: ”Vi mötte tre insatspoliser med automatvapen”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I byn Cassis i södra Frankrike tog det tid innan invånarna började ta utegångsförbudet på allvar.

Foto: PrivatBild 1 av 5

Simon Gadelii säger att stämningen förändrats i byn Cassis i Frankrike, där han befinner sig. Sedan utegångsförbudet är det många som inte hälsar längre.

Foto: PrivatBild 2 av 5

Sofia Gadelii är föräldraledig med sonen Kasper, 7 månader, i byn Cassis i Frankrike. Hon säger att reglerna för utegångsförbudet i Frankrike är oklara.

Foto: PrivatBild 3 av 5

Den som lämnar sitt hem i Frankrike kan bli stoppad av polis. Då behövs ett dokument där det framgår varför personen är utomhus.

Foto: PrivatBild 4 av 5

Familjen Gadelii: Sofia, Simon, Ronja och Kasper.

Foto: PrivatBild 5 av 5

BRYSSEL Frankrike är ett av de länder som drabbats allra hårdast av coronasmittan. Ändå har det varit svårt att få alla fransmän att lyda de restriktioner som införts.

I Paris demonstrerade till exempel 400 medlemmar i proteströrelsen Gula västarna, trots att folksamlingar på över 100 personer förbjudits. En av demonstranterna, en medelålders kvinna, gick fram till muren av kravallpoliser och spottade mot dem. Hon hann även kleta saliv på flera poliser innan hon brottades till marken.

Annons
Annons
Annons