Fransk ”hovarkitekt” ställer ut på Louisiana

Jean Nouvel tycker det är helt okej att kallas för ”hovarkitekt”. Två franska presidenter har anlitat honom för prestigefyllda monument i ­Paris. Nu är Jean Nouvel i Danmark, där han ritar nytt ­konserthus åt Danmarks radio och hans arkitektur presenteras i en stor utställning på Louisiana.

Under strecket
Publicerad
Foajén i Danmarks radios konserthus ska vara klar 2007.

Foajén i Danmarks radios konserthus ska vara klar 2007.

Annons

Han är efterfrågad över hela världen: från Tokyo, där han gjort ett 215 meter högt kontorstorn åt Dentsu, till mexikanska Guadalajara, där han just deltagit i tävlingen om ett nytt Guggenheimmuseum. Samtidigt växer Danmarks radios nya konserthus fram i ingenmanslandet Örestad utanför Köpenhamn. Jean Nouvel betecknar detta bygge som en ”katedral”, i den meningen att ­huset blir en samlingspunkt men också en visuell referens för den framtida utformningen av en ny stad i regionen.
Det låter som om denne snart 60-årige arkitektstjärna kan vara ganska säker på sig själv. Vid första anblicken förstärks denna fördom av hans tuffa, buffliga fysik och ­rakade hjässa, som för tankarna till rugbyproffs, lätt förklädd i obligatorisk svart arkitektuniform och puffande på en Havannacigarr. Men tvärtemot detta ytliga intryck öppnar sig i samtal en person lika leende och vänlig som den region i sydvästra Frankrike han kommer ifrån. Jean Nouvel tror inte på arkitektur som självhävdelse. Han betonar snarare hur arkitekturen alltid måste uttolka ”platsens poesi” och anpassas efter de föränderliga berättelser som pågår i olika miljöer.
Nouvel föraktar konstnärsarkitekter, som drar runt i världen och prånglar ut märkesbyggnader utan anknytning till det ­lokala sammanhanget.

Annons

Som om hus vore globalt stan­dardiserade konsumtionsobjekt. ­Arkitekturen, hävdar Nouvel, bör snarare söka det specifika i varje situation och uppenbara platsens geografi, historia, färger och ljus.
– Varje plats har rätt till en egen reflektion. I dag utgår man ofta från förutbestämda koncept och skapar en klonad arkitektur. Men arkitektur handlar om att skapa en unik relation med en plats och en epok, säger Jean Nouvel.
Vi möts på Louisiana, där han i sommar presenterar en utställning formulerad som ett manifest. Affischens framsida visar bilder av hans byggnader, och på baksidan är det tättskriven text med Nouvels programförklaring för en god arkitektur.
Jean Nouvel framhåller Louisiana som ett föredöme. Här har man utgått från en klassisk strandvilla och byggt på i olika omgångar med djup respekt för tomtens natur och i aktiv relation till havets skiftningar. Han har själv velat inte­grera sin multimediala utställning i en dialog med museet. Den består av film, video, foto och serieteckningar spridda i olika rum, men även av specialgjorda små utsiktsplatser i parken – och en badbrygga. Där vill Nouvel att man ska slå sig ner och betrakta Louisiana utifrån olika perspektiv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons