Annons
X
Annons
X

Fransk höger söker ny profil

Franska Front National har medvind. Sedan Marine Le Pen tog över partiledarskapet från sin far 2011 har högerextremiststämpeln suddats ut och de är populärare än någonsin. Nu vill de skapa en ”invandringskritisk” grupp i EU-parlamentet, där Sverigedemokraterna kan komma att ingå.

(uppdaterad)
Marine Le Pen.
Marine Le Pen. Foto: AP

Inne i Front Nationals (Nationella frontens) regionala högkvarter i sydfranska Perpignan luktar det rök och partiaffischerna är upptejpade direkt på väggarna. På ett skrivbord står en almanacka med en leende Marine Le Pen bredvid Louis Aliot – partiets vice-partiordförande och borgmästarkandidat i staden.

Förutom att de leder Front National tillsammans lever de i ett kärleksförhållande.

– Det är inget konstigt med det. I Frankrike träffas tre fjärdelar av alla par på jobbet. Jag hade höga poster inom partiet långt innan vi blev ett par, säger Louis Aliot.

Annons
X

Varför ska Frankrike, eller Sverige för den delen, ta hand om andra länders bekymmer?
Louis Aliot, Front Nationals andreman, om båtflyktingar.

Familjen Le Pen dominerar Front National: Grundaren Jean-Marie Le Pen är numera partiets hedersordförande, partiledare Marine Le Pen är hans yngsta dotter och barnbarnet Marion Maréchal- Le Pen representerar partiet i det franska parlamentet.

Var fjärde fransman tänker rösta på dem i EU-parlamentsvalet nästa år enligt en sondering som redovisas i tidningen i Le Nouvel Observateur. Regerande Socialistpartiet har tappat väljare till Front National.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Socialisterna är opportunister. De har tagit över många av våra idéer precis som högern gjorde innan dem, säger Aliot.

  Han syftar på en rad politiska beslut under såväl förre president Nicolas Sarkozy som nuvarande president François Hollande: Heltäckande slöja på allmän plats och muslimska bönestunder utomhus har förbjudits. Romska invandrare från främst Bulgarien och Rumänien tvångsvräks i tiotusental – ett förfarande som strider mot de mänskliga rättigheterna enligt franska Amnesty.

  Aliot kallar det ”ren nationalistisk logik” och hävdar att de flesta invandrare kommer till Frankrike för att ”utnyttja de sociala för månerna”. Han minns när han och Marine Le Pen i mars besökte flyktingar i Lampedusa, den italienska ö som nyligen hamnade i rampljuset då hundratals båtflyktingar förolyckades på väg dit:

  – De hade kommit dit olagligt och precis alla andra sade att de ville komma till Frankrike. Klart att de vill! Här tjänar de tio gånger mer på att göra ingenting än på att jobba i sina egna länder. Varför ska Frankrike, eller Sverige för den delen, ta hand om andra länders bekymmer?

  Marine Le Pen pratade nyligen med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson under ett inofficiellt möte i Sverige. Hon sade senare under en presskonferens att Sverigedemokraterna är ombord för ett samarbete om de kommer in i EU-parlamentet 2014.

  Där ska en partigrupp med företrädare från partier som belgiska Vlaams Belang och österrikiska Frihetspartiet skapas. Partiernas främsta beröringspunkter är EU-motstånd och invandrarfientlighet.

  – EU-kritik och invandringskritik, rättar Aliot som är ideolog bakom ”Idées et Nation”, Front Nationals tankesmedja som vill tvätta bort extremiststämpeln.

  Marine Le Pen har sagt att hon tänker dra alla som kallar partiet högerextremt inför rätta.

  Nicolas Lebourg, historiker och expert på fransk högerextremism, gör det ändå:

  – Front National är sprunget ur en nationalist-populistisk strömning som har funnits i Frankrike i 130 år. Det är varken nazism eller fascism utan en unik politisk linje, men det är ett högerextremt parti enligt den historiska definitionen.

  Lebourg menar att Marine Le Pens Front National i grunden är detsamma som hennes fars. Louis Aliot håller med på den punkten:

  – Skillnaden mellan nu och då är att vi lever i en ny historisk kontext.

  Åkesson skarpt kritisk till polisen svd.se

  Emma Sofia Dedorson

  Annons
  Annons
  X

  Marine Le Pen.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X