Annons

Fransk flärd, komfort – och tilltagen prislapp

DS3 Crossback är en småbil med suv-anstrykning. Bland konkurrenterna nämner DS själva Audi Q2 och Mini Countryman, även om den sistnämnda är snäppet större.
DS3 Crossback är en småbil med suv-anstrykning. Bland konkurrenterna nämner DS själva Audi Q2 och Mini Countryman, även om den sistnämnda är snäppet större. Foto: Eric Lund/TT

Bilmärket DS Automobiles vill erbjuda ett franskt svar på tyska och japanska premiumbilar. Nya DS3 Crossback är en småbil med lätt anstrykning av suv och höga anspråk på att representera franska lyx- och modetraditioner.

Under strecket
Publicerad

Det förefaller som om DS fått anstränga sig för att göra en i grunden konventionell design lite mer spännande. Notera till exempel fönsterlinjens knyck på bakdörren.

Foto: Eric Lund/TT

Crossback bygger på en ny plattform som ska resultera i en mängd bilmodeller från PSA-koncernen. Bland dessa finns nya Peugeot 208 som just premiärvisats.

Foto: Eric Lund

DS formgivare har tillfört en gnutta franskt egensinne med de rätvinkliga romberna där touchreglage och ventilationsutsläpp sorterats in.

Foto: Eric Lund/TT

Färgskärmen i förarens blickfång har finfin grafik och kan exempelvis bjuda på navigationsanvisningar. En uppfällbar projicerad display ovanpå instrumentpanelen finns också i den välutrustade provbilen.

Foto: Eric Lund

Det finns detaljer att stanna upp vid och betrakta, som mönstret på backspegelkåporna.

Foto: Eric Lund

Ovanligt vuxna framstolar för att vara i en fransk småbil, men långa förare skulle nog önska sig längre sittdynor.

Foto: Eric Lund/TT

För biltypen och storleksklassen är inte bagageutrymmet oävet. Lasttröskeln är ganska hög, men så är det även på många konkurrenter.

Foto: Eric Lund/TT

Tre cylindrar, 1,2 liters volym och 155 hästkrafter i detta utförande av bensinmotorn. En prima motor, även om elmotorn som väntas i slutet av året kommer att göra bilen än mer intressant.

Foto: Eric Lund/TT
Foto: Audi
Foto: Eric Lund/TT

På en bergstopp i södra Frankrike, 1 148 meter över havet, ligger en militärförläggning dit allmänheten inte är välkommen. Journalister är förmodligen ännu mindre önskade – i vanliga fall. Men den här dagen kör jag förbi förbudsskyltarna och trixar mig genom en oräknelig mängd hårnålskurvor uppför berget.

Sedan jag legitimerat mig, stuvat undan mina kameror och blivit inslussad genom dubbla grindar väntar förutom en magnifik utsikt även några hundra meters provkörning av en elbil.

Annons
Annons
Annons