Annons
X
Annons
X

Fransk bojkott dras inför rätta

Frankrikes regering och fransk-judiska intresse­organisationer vill att kampanjer som uppmuntrar till bojkott av israeliska varor ska räknas som hatbrott och diskriminering. I Frankrike pågår flera rättsfall där bärare av t-shirtar och pins med slagord som ”Bojkotta Apharteid-Israel” riskerar böter och fängelse.

Många fransmän stöder bojkotter mot vissa israeliska varor. Ovan bär en man en t-shirt som uppmanar till en bojkott vid en demonstration mot Israels Gazapolitik i Paris i somras.
Många fransmän stöder bojkotter mot vissa israeliska varor. Ovan bär en man en t-shirt som uppmanar till en bojkott vid en demonstration mot Israels Gazapolitik i Paris i somras. Foto: AP

I Paris inleds på måndag rättegången mot den franska senatorn Alima Boedemiene-Thiery, anklagad för uppmuntran till diskriminering och antisemitism. Hon hade samlat ihop en mängd israeliska varor i en kundvagn på stormarknaden Carrefour i småstaden Val d’Oise och uppmanat förbipasserande kunder att inte handla dessa varor.

Sammy Ghozhlan, ordföranden för organisationen Bureau National de Vigilance Contre l’Antisémitisme (ungefär Byrån för vaksamhet mot antisemitism), som stöds av bland annat Simon Wiesenthalcentret i USA, valde då att stämma senatorn.

Totalt har Ghozlans organisation och andra judiska intresseorganisationer anmält ett åttiotal liknande fall i Frankrike och de får också stöd från landets regering.

Annons
X

Justitieministern Michelle Alliot-Marie skrev nyligen i en kommuniké till landets domstolar och myndigheter att de borde ta till hatbrottslagstiftning för att åtala uppmaningar om bojkotter och sanktioner mot Israels politik.

–Jag är mycket förvånad. Vi har yttrandefrihet i Frankrike. Jag har rätt att fritt kritisera staten Israel, och insistera på att internationell lag ska gälla även när det gäller Israel. Och det är verkligen inte justitieministern som ska tala om för domstolarna vad som gäller, utan lagen, säger Alima Boedemiene-Thiery, till SvD.

Alima Boedemiene-Thiery, som tillhör de Gröna, menar att produkterna hon valt ut helt enkelt var olagliga, eftersom de hade märkts med ”Made in Israel” men i själva verket kunde komma från ockuperat palestinskt territorium.

Tullfrihet för varor från de palestinska områdena ingår inte i det associationsavtal som EU har med Israel. EU har istället ett särskilt associationsavtal med PLO och den palestinska myndigheten, PA, som gäller varor från Västbanken och Gaza.

”Made in Israel” får enligt överenskommelsen inte pryda produkter som delvis eller helt är tillverkade av israeliska bosättare eller palestinier i de ockuperade områdena.

Men för att kunna exportera sina varor med de låga frihandelstullarna, så har israeliska producenter som tillvekar på ockuperat område ertappats med att avsiktligen märka sina varor som israeliska.

EU-domstolen slog ner mot detta i våras i ett uppmärksammat fall där tillverkaren av en apparat för att kolsyra vatten märkt sin vara som israelisk för att få tullfrihet, trots att delar av apparaten Soda Stream tillverkas på ockuperad mark.

–Hur ska vi ens kunna propagera för fred och rättvisa i Mellanöstern om vi sedan ser mellan fingrarna på vad internationell lag har fastställt? frågar sig Boedemiene-Thiery, som är fast övertygad om att domstolen kommer att ge henne rätt med hänvisning till yttrandefriheten.

Rättegången mot senatorn börjar på måndag i Paris. Tusentals aktivister ur olika fransk-palestinska stödgrupper, ungdomsförbund och yttrandefrihetskämpar väntas samlas till demonstrationer utanför domstolen, enligt upprop som sprids på nätet.

Liknande rättsfall pågår redan. Denna månad ska en fällande dom mot den fransk-marockanska Sakina Arnaud, som dömdes till 1000 euro i böter för uppvigling och hatbrott för att ha klistrat ett klistermärke med orden ”Bojkotta Apharteid-Israel” på en juiceflaska från Israel i en matvaruaffär, överklagas.

Nästa månad ställs tre aktivister från gruppen ”Kollektiva 66 för fred och rättvisa i Palestina” inför rätta för att ha burit t-shirtar med liknande slagord.

Annons
Annons
X

Många fransmän stöder bojkotter mot vissa israeliska varor. Ovan bär en man en t-shirt som uppmanar till en bojkott vid en demonstration mot Israels Gazapolitik i Paris i somras.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X