Annons

Okända vindistriktet som satsar på kvalitet

I skuggan av storheter som Bordeaux, Bourgogne och Champagne hittar vi Languedoc-Roussillon. Regionen är faktiskt ett av de största vinområdena i världen. Ändå okänt. Finns förklaringen i att det är för stort?

Under strecket
Publicerad

Vingårdsägare Jérôme Joseph tycker att Languedoc förtjänar att uppmärksammas mer för sina kvalitetsviner.

Foto: Blaise de la Croix Bild 1 av 1

Vingårdsägare Jérôme Joseph tycker att Languedoc förtjänar att uppmärksammas mer för sina kvalitetsviner.

Foto: Blaise de la Croix Bild 1 av 1
 Vingårdsägare Jérôme Joseph  tycker att Languedoc förtjänar att uppmärksammas mer för sina kvalitetsviner.
Vingårdsägare Jérôme Joseph tycker att Languedoc förtjänar att uppmärksammas mer för sina kvalitetsviner. Foto: Blaise de la Croix

Det är inte alltid lätt att hålla isär begreppen. Som med Languedoc-Roussillon, ibland kallat endast Languedoc, ibland Midi och nu på sistone Occitanie. Men samma region menas, inklämd i södra Frankrike, mot Medelhavet i öster och Pyrenéerna i söder, där vackra städer som Carcassonne och Montpellier ligger som tydliga referenspunkter för den tillfälliga turisten.

Som vinområde är det däremot ännu mer diffust. Och ändå har många en tydlig bild av vinerna som undermåliga, ofta hellre än bra, en uppsjö av rödtjut men utan centrum. Volym snarare än kvalitet. Om det ligger till last för områdets mer ambitiösa producenter? Skulle tro det.

– Vi behöver en tydlig exponent, en avsändare som borgar för kvalitet. Problemet med regionen är att det görs också mycket dåligt vin, vin som skymmer sikten för kvalitetsanspråken.

Annons
Annons

Det är kloka ord från Jérôme Joseph som sätter fingret på den springande punkten. Han står tillsammans med kollegan Laurent Calmel bakom negociantfirman Calmel & Joseph, ett av de mest ambitiösa projekten i området. En nyligen inköpt vingård i området ändrar också delvis kursen för de båda kompanjonerna, att gå från renodlad negociant till produktion av egna viner. Nu har idén alltid varit att tillverka eget vin från olika appellationer i regionen hos andra vinproducenter, inte att, som brukligt, köpa vinmust eller druvor. Men med en egen vingård tar de ett stort steg mot att säkerställa kvaliteten ytterligare.

Det visar sig också ge frukt. Nyligen blev Calmel & Joseph utnämnd till årets negociant, Les négociants de l'année, av La Revue du Vin de France, en utnämning som kommer perfekt nu när deras fokus riktas mot den franska marknaden. Fram tills nu har orienteringen varit mot den internationella marknaden, för även på hemmaplan möts de av axelryckningar. Konkurrerar man med viner från Bordeaux, Bourgogne och Rhône är det lätt att man hamnar i vinskugga.

Men förutsättningarna finns för att höja kvaliteten ännu ett snäpp, det vet också de båda. Det gäller generellt, det är också vad som krävs för toppvinerna. Det går alltid att göra det lite bättre. För det finns inga hinder i form av lagstiftning.

– Det är lite mer som Nya världen här, vi gillar att experimentera. Vi är inte bakbundna av traditioner. Nu börjar det också hända saker, vinerna blir verkligen bättre och alltfler producenter tar hänsyn till vad de olika områdena ger. Vi har ju massor av olika terroir här, närmast utropar Jérôme Joseph och slår ut med armarna.

Det där sista är viktigt. Terroir, som i bästa förutsättningar när det kommer till jordmån, mikroklimat, läge och ålder på vinstockar, det som ger bra vin, riktigt bra vin, om man vet att handskas med det. Exponenten som så väl behövs för Frankrikes bakgård.

Det är dags nu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons