Annons
X
Annons
X

Petad premiärminister blir ny fransk utrikesminister

Förre premiärministern Jean-Marc Ayrault blir ny fransk utrikesminister efter Laurent Fabius. Det stod klart när president François Hollande presenterade sin nya regering på torsdagen.

[object Object]
Laurent Fabius, till vänster, ersätts på utrikesministerposten av tidigare premiärministern Jean-Marc Ayrault, i mitten. Till höger president François Hollande. Foto: Kenzo Tribouillard / AP

**Ryktena om att **miljö- och energiministern Ségolène Royal skulle bli ny utrikesminister visade sig vara falska. I stället är det nu den 66-årige Jean-Marc Ayrault, som blir ny utrikesminister. Ayrault var premiärminister i president François Hollandes första regeringsbildning.

Det är första gången som en fransk president väljer att först avsätta en premiärminister för att senare låta samma person återvända till regeringen under en och samma mandatperiod. Men Ayrault har troget stött president Hollande trots att han tvingades lämna över premiärministerposten till Manuel Valls 2014.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det betyder sannolikt mycket för Hollande som haft problem med flera ministrars lojalitet. Senast var det justitieministern Christiane Taubira som avgick i protest mot den nya lag som kan frånta terrorister med utländskt påbrå deras franska medborgarskap.

  Annons
  X

  **Ségolène Royal **får fortsätta på sin post som miljö- och energiminister. En del bedömare tolkar det som att Hollande kommer att satsa på att själv ställa upp som Socialistpartiets kandidat i presidentvalet nästa år.

  Samma bedömare tror att det också var därför som han valde att ge posten som bostadsminister till partiledaren för det gröna partiet Europe Écologie Les Verts (EELV), Emmanuelle Cosse. På så sätt kan han bredda sin väljarbas inför presidentvalet.

  Ytterligare två gröna parlamentsledamöter fick poster som statssekreterare.

  **Premiärminister **Manuel Valls, inrikesminister Bernard Cazeneuve, finansminister Michel Sapin och försvarsminister Jean-Yves Le Drian fortsätter som förut.

  Bland dem som får lämna regeringen finns utöver tidigare utrikesministern Laurent Fabius även kulturministern Fleur Pellerin. Hon väckte visst uppseende häromåret när hon erkände att hon inte kunde nämna något av Nobelpristagaren Patrick Modianos verk, eftersom hon inte läst något av honom.

  Ny kulturminister blir Audrey Azoulay, som bland annat suttit i ledning för det franska filminstitutet CNC under många år. Hon har fransk-marockansk bakgrund och hennes far är den marockanske kungen Mohammed VI:s närmaste rådgivare.

  Annons

  Laurent Fabius, till vänster, ersätts på utrikesministerposten av tidigare premiärministern Jean-Marc Ayrault, i mitten. Till höger president François Hollande.

  Foto: Kenzo Tribouillard / AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X