Annons

Therese Larsson Hultin:Franska valsystemet kanske bara luras?

Det kan bli väldigt svårt för Frankrikes nästa president att styra landet. Det gäller oavsett om det blir Marine Le Pen eller Emmanuel Macron som vinner presidentvalets andra omgång den 7 maj. Båda kandidaterna kommer sannolikt få det tufft att få ihop en majoritet i det franska parlamentet.

Publicerad
Marine Le Pen firade första omgångens valframgång med att gå till frisören i Paris och mötte pressen nyklippt, på måndagen.
Marine Le Pen firade första omgångens valframgång med att gå till frisören i Paris och mötte pressen nyklippt, på måndagen. Foto: Michel Euler/AP

Jag kan fortfarande höra hans röst. Med skorrande accent och en ryckning på axlarna besvarade min fransklärare alla högstadieelevers frågor om konstigt stavade ord eller oregelbundet böjda verb med ett: ”Det är för att lyyyrrra fienden”. Det var meningen att franska skulle vara svårt. Bara så kunde fransmännen skilja agnarna från vetet.

Marine Le Pen firade första omgångens valframgång med att gå till frisören i Paris och mötte pressen nyklippt, på måndagen.

Foto: Michel Euler/AP Bild 1 av 3

Emmanuel Macron möter anhängare efter att det står klart att han går vidare till en andra valomgång.

Foto: Christophe Ena/AP Bild 2 av 3

I det välbärgade Chantilly, en halvtimme nordost om Paris, har såväl Marine Le Pen som Emmanuel Macron fått sina valaffischer vandaliserade.

Foto: Wiktor Nummelin/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons