Annons
Krönika

Per Wästberg:Frankrike har mist sin mest berömda och älskade författare

 Jean d’Ormesson på en bild från juni 2007, när han var på väg till Élyséepalatset för att närvara vid ceremonin då president Chirac lämnade över till den då nyvalde president Sarkozy. d’Ormesson kom att bli vän med alla franska presidenter från de Gaulle och framåt.
Jean d’Ormesson på en bild från juni 2007, när han var på väg till Élyséepalatset för att närvara vid ceremonin då president Chirac lämnade över till den då nyvalde president Sarkozy. d’Ormesson kom att bli vän med alla franska presidenter från de Gaulle och framåt. Foto: TT

Frankrike har mist sin ”bokstävernas prins”. Jean d’Ormesson hyllades reservationslöst i sitt hemland – men med hjälp av ironi och skämtlynne lyckades författaren skydda sig mot framgångens högfärd.

Under strecket
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron tog farväl av Jean d’Ormessons kista den 8 december. Presidenten beskrev den avlidne som ”bokstävernas prins”.

Foto: Francois Mori/TT

Jean d’Ormesson, 92, dog i december. Han var en inkarnation av fransk kultur, landets mest berömda och älskade författare, en av de mest lästa. Han förkroppsligade en livsglädje, en tolerans och en vältalighet som gör sig bättre på franska än på svenska.

Författaren Franz-Olivier Giesbert sammanfattade: ”Han tillhör vårt nationella arv lika mycket som Eiffeltornet, Versailles eller Mont Saint-Michel.”

Annons
Annons
Annons