Frankrike frossar

I Montparnasse lastas lådorna med nyplockade ostron på den karaktäristiska isbädden utanför restaurangen.
I Montparnasse lastas lådorna med nyplockade ostron på den karaktäristiska isbädden utanför restaurangen. Foto: MAGNUS FOND
Publicerad
Annons

I denna stund på Paris svagt belysta gator syns de karaktäristiskt flätade boxarna av balsaträ fulla med ostron, is och alger. Ostron äts året runt men av kännare, särskilt under månader som innehåller bokstaven r. I synnerhet är jul och nyår de högtider då de ostronälskande fransmännen älskar ostron allra mest. Den traditionella jullunchen den 25 december består garanterat av ett fat med nyplockade ostron. Med samma självklarhet är ostronfat, plateau à huitres, en del av nyårssupén. Men allra helst äter parisarna ostron ute på krogen och ställena att välja mellan är många.

Även om varje arrondissement i Paris kan stoltsera med restauranger och bistroer som har den klassiska skaldjursdisken med krossad is, tång och citronhalvor vid ingången, så koncentreras de turistiska och klassiska etablissemangen särskilt till korsningen mellan Boulevard Raspail och Boulevard Montparnasse, precis där 6:e och 14:e arrondissementen möts. Här ligger kändisar som Le Bar à Huîtres, Le Dôme, La Coupole, La Rotonde och La Closerie des Lilas – måsten för ostron­älskare. Hemingwayfans känner ofta till den pittoreska Closerie des Lilas eftersom det var på denna ­bistro som författaren tillbringade många kvällar och som han också skrev om i ”En fest för livet”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons