Annons
X
Annons
X

Frankrike försökte påverka svensk riksdagsledamot om telekompaketet

Den franska ambassaden i Sverige har skickat en grupp till riksdagen för att fråga ut den folkpartistiska riksdagsledamoten Camilla Lindberg om EU:s telekompaket och censur på internet. ”Anmärkningsvärt”, säger expert på diplomati till TT om försöket att påverka svenska beslutsfattare.

Av TT

Camilla Lindberg arbetar för integritet på internet och röstade mot sin egen regering i FRA-omröstningen i riksdagen i juni i år.

Hon har också varit aktiv i debatten om EU:s telekompaket som stoppades av EU-parlamentet tidigare i år. Den europeiska debatten handlar till stor del om möjligheten för enskilda länder att stänga av fildelare och att stänga internetsidor.

Slutförhandlingarna om telekompaketet påbörjas nu i veckan, med Sveriges infrastrukturminister Åsa Torstensson som huvudansvarig. Frankrike har röstat igenom en lag som ger möjlighet att stänga av fildelare.

Annons
X

I förra veckan blev Lindberg kontaktad av ett ambassadråd på den franska ambassaden i Stockholm.

– Jag har normalt ingen som helst kontakt med den franska ambassaden och i förra veckan blev jag uppringd av dem och det var mycket brådskande, säger Lindberg.

– De kom till riksdagen och de började prata om min syn på internet och telekompaketet och varför jag hade en så naiv syn så att man inte skulle kunna stänga av sidor. Jag sade att vi har olika syn, ni representerar Frankrike och ni tycker att det är ok att stänga av sidor och det gör vi inte i Sverige. Men du måste förstå att den franska vägen att stänga av är den enda lösningen, sade de.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lindberg tycker att det känns udda att en utländsk ambassad har kartlagt hennes åsikter och politiska agerande.

  – Det här känns konstigt. Jag har aldrig varit med om att en ambassad har kontaktat mig för att jag tycker fel i en fråga, det är för mig mycket märkligt, säger Lindberg till TT.

  – Men telekompaketet ligger hos Åsa Torstensson nu och jag och några i min partigrupp har varit ganska drivande för att hon måste stå på sig, att man inte kan stänga av internetsidor hur som helst. Och jag är en ganska högljudd röst i de här frågorna.

  Var deras syfte att påverka dig som riksdagsledamot?

  – Ja, absolut, säger Lindberg.

  Peter Esaiasson, statsvetare i Göteborg, bedömer att det är mycket ovanligt att utländska ambassader direkt försöker påverka enskilda riksdagsledamöter. Historiskt har det varit vanligt men då i frågor som direkt påverkar det egna landet.

  – Det här är ju en mer allmänpolitisk fråga och till det tror jag inte att det finns några historiska paralleller. Det är mycket ovanligt om man pratar om generella politiska frågor utan omedelbart nationellt intresse, säger Esaiasson.

  – Det känsliga är att man från franska statens sida kontaktar en enskild opinionsbildare, det är det som gör det riktigt intressant.

  Christer Jönsson är professor vid Lunds universitet och har forskat kring diplomati. Han tycker att det franska agerandet är anmärkningsvärt.

  – Det här är inte förenligt med god diplomatisk sed. Det här är vad som vanligtvis går under beteckningen att blanda sig i en stats interna angelägenheter, säger Jönsson till TT.

  – De ska vara språkrör för landet men då är motparten regeringen. Om de vill framföra synpunkter så ska de rikta sig till regeringen och inte till någon annan. Att direkt påverka en enskild parlamentariker är inte comme-il-faut.

  Marc Sevies, presstalesman på den franska ambassaden i Stockholm, bekräftar att mötet mellan Lindberg och ambassadrådet Olivier Lacroix ägde rum i riksdagen i fredags.

  – Men meningen med mötet var bara att samla information om uppfattningar om hur internet ska regleras. Vi försökte inte påverka hennes syn på något sätt, säger Sevies.

  Följ SvD.se om integritetsfrågor twitter.com Läs tidigare artiklar om telekompaketet svd.se

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X