Annons

Sten Wistrand:Frankensteins mormor på äventyr i Sverige

Till vänster John Keenans porträtt av Mary Wollstonecraft (1759–1797) från 1793, till höger Maggi Hamblings nyinvigda monument i London.
Till vänster John Keenans porträtt av Mary Wollstonecraft (1759–1797) från 1793, till höger Maggi Hamblings nyinvigda monument i London. Foto: Foto: TT, Jill Mead/TT

När Mary Wollstonecraft 1795 stiger i land på den svenska västkusten ser hon gubbar ”knappast mänskliga att skåda”, och hon tycker sig möta ett land där despotismen råder. Men hennes resebrev behandlar också det pittoreska och sublima landskapet, och hon överväldigas av den nordiska sommarnatten.

Under strecket
Publicerad

Maggi Hamblings monument för att hedra Mary Wollstonecraft avtäcktes den 10 november i Newington Green, London.

Foto: James Veysey/TT

På statyfronten har det under senare tid varit mycket nytt. Men det har inte handlat om att resa nya utan om att välta gamla. Nu har det ändå rapporterats om ett nytillskott i London, där Mary Wollstonecraft förärats ett mindre monument. Äntligen, kan man tycka. Men som så ofta när det gäller offentlig konst går meningarna isär om resultatet. Varför avbildas hon naken? frågar en del och påpekar att det aldrig skulle hända en karl. Men statyn är ingen avbildning av Wollstonecraft; den nakna kvinnofiguren får i stället tolkas mer symboliskt – vilket möjligen inte gör saken bättre.

Man brukar säga att Mary Wollstonecraft är känd i två egenskaper: som mor till Mary Godwin, mer bekant som Mary Shelley och författare till ”Frankenstein”, och som feministen med ”Till försvar för kvinnans rättigheter” som magnum opus. Under sin samtid var hon emellertid även bekant för sina romaner och diverse andra skrifter. 

Annons
Annons
Annons