Annons

Jake & Dinos Chapman, "The nature of particles"Från zombieapokalyps till växternas hemliga liv

Jake & Dinos Chapman, ”Kino klub”.
Jake & Dinos Chapman, ”Kino klub”. Foto: Christian Saltas

På Magasin III:s ena våningsplan kan man hälsa på konstbröderna Chapman i mörkrets hjärta. På den andra kliver man ned i Christine Ödlunds stilla växtrike och möts av goda andar. En oslagbar combo.

Under strecket
Publicerad

Jake & Dinos Chapman, ”The sum of all evil”.

Foto: Clemens Poellinger

Christine Ödlund, installationsvy ”Aether & Einstein”.

Foto: Christian Saltas

Christine Ödlund, "Världarnas krig”.

Foto: Photographer: Jean-Baptiste Bera / Galleri Riis

Donald Trump säger sig inte veta vad Ku Klux Klan är för något. Men det vet Jake och Dinos Chapman, konnässörer som de är av allt vad som är ondskefullt och läskigt. I ”Nature of particles”, den nya utställningen med konstbröderna som öppnade förra helgen på Magasin III, möter vi ganska omgående en figur i människostorlek med vit särk och stirrande ögon under huvan. Den vita dräkten är svedd som av eld från de vita överhöghetssträvarnas flammande kors, men på platsen för klanens emblem över vänster bröst skymtar i stället ett smiley-märke. På fötterna bär de regnbågsfärgade strumpor och foträta sandaler. Där har vi konstbröderna Chapmans alldeles egna mix av chockverkan, populärkultur och grotesk humor i ett nötskal.

Genom salarna hörs stön och hemska skrik. De kommer från ett nedsläckt rum med installationen ”Kino klub”, en primitiv biograf där fyra klangestalter tycks se på filmen ”Fucking hell” som bland annat skildrar en mycket svår förlossning. Och visst är det en sorts helvete vi klivit in i. Därom ger redan de uppstoppade kråkorna som sitter uppflugna på bjälkar i taket intill versrader med dystert innehåll besked.

Annons
Annons
Annons