Från svenskhet till delaktighet

Under strecket
Publicerad
Annons

Tove Lifvendahl
Vem kastar första stenen? Om stenkastning och utlänningar på Rosengård
299 s. Timbro. CA CA 117:-

Osama är doktorand i hydrodynamik vid Lunds universitet och undervisar studenter. Men för att komplettera sin egyptiska utbildning med en grundkurs på universitetet måste han först skaffa svensk gymnasieexamen. Armend Agolli är neurokirurg från Kosovo och ville för att hålla händernas skicklighet uppe komma i arbete direkt när han anlände som flykting 1999. Han tog kontakt med ett sjukhus. Det behövde honom. Migrationsverket sa att han visst kunde arbeta på sjukhuset - om han åkte tillbaka till Kosovo och ansökte om arbetstillstånd.
Sådana vansinnigheter pågår oavbrutet i den svenska byråkratin. Förra Muf-ordföranden Tove Lifvendahl stöter på fler fall av byråkratisk absurdism under arbetet med sin bok Vem kastar första stenen?. När hon fick höra att bussturer till Rosengård i Malmö ställts in då chaufförerna flera gånger utsatts för stenkastning och att en byggarbetare på en skolgård
blev misshandlad av elever bestämde sig Tove Lifvendahl för att flytta till Rosengård en tid och tränga djupare i orsaker och beteendemönster. Hon ville ”försöka hitta motvikter till massmediernas schablonbilder” enligt baksidestexten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons