Gå bara. Min flykt från Somalia till SverigeFrån Somalia till Sverige via helvetet

För att skydda sin familj i Somalia väljer Abdi Elmi, som själv flydde till Sverige som 14-åring, att inte visa sitt ansikte på bild.
För att skydda sin familj i Somalia väljer Abdi Elmi, som själv flydde till Sverige som 14-åring, att inte visa sitt ansikte på bild. Foto: Ordfront

En liten pojke lämnar familj, släkt och vänner för att sätta sig i en ranglig båt mot Europa. Nu berättar somaliske Abdi, som i många år kämpat för att få stanna i Sverige, sin historia. En berättelse om svält, våld, kvinnoförtryck och rasism som borde vara obligatorisk läsning i skolorna, skriver Lina Kalmteg.

Publicerad
Linn Bursell

Linn Bursell

Foto: Susanna Jablonski/Pressbild
Annons

Det är snart ett år sedan bilden på den treårige syriske pojken Alan Kurdi spreds världen över. Han drunknade i Medelhavet på flykt från Syrien, på fotot bar en räddningsarbetare iland hans döda kropp på en strand. Bilden på Alan gav katastrofen ett ansikte. Artiklarna om flyktingkrisen är oräkneliga. Visst finns det enskilda berättelser där några, som Alans, sticker ut. Ändå är de alltför få, tänker jag när jag läser den drabbande ”Gå bara” om somaliske Abdi Elmi.

Boken, som han har skrivit med författaren Linn Bursell, skildrar i jagform hans flykt som fjortonåring från ett Mogadishu där han förväntas bli soldat. ”Jag tror ni tänker att vi har ett val”, säger han i inledningen och fortsätter: ”Det är inte så. Det finns inga alternativ. Jag vill lika lite sätta mig i den där rangliga båten i Libyen som du skulle vilja.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons