Annons

Paula Röttorp:Från socialiseringsmotstånd till kanelbullar

Till vänster: Omkring 75 000 motståndare till löntagarfonderna slöt upp i ett av de största demonstrationstågen någonsin i Sverige. Här nedanför Lejonbacken vid Stockholms slott, i fonden Grand Hotel. Till höger: Kanelbullar på ett fat.
Till vänster: Omkring 75 000 motståndare till löntagarfonderna slöt upp i ett av de största demonstrationstågen någonsin i Sverige. Här nedanför Lejonbacken vid Stockholms slott, i fonden Grand Hotel. Till höger: Kanelbullar på ett fat. Foto: Hans T Dahlskog/TT (vänster), Fredrik Sandberg/TT (höger)
Under strecket
Publicerad

På dagen 35 år sedan samlades en av Sveriges största demonstrationer någonsin. Det var ovant för borgerligheten att demonstrera. Men så handlade det också om att skydda privat företagsamhet mot löntagarfonderna.

Jag föddes 1976 – samma år som Rudolf Meidners förslag till löntagarfonder antogs av LO-kongressen. 20 procent av alla privata företagsvinster skulle användas till att emittera aktier i bolagen till en fackligt styrd fond. Ju högre vinster desto snabbare skulle företaget kollektiviseras. LO antog förslaget fartblinda av ett 70-tal med medbestämmandelagen, LAS och ett helt nytt skattetryck. Nu ville de ta kampen vidare, bortom lönenivåer, semesterdagar och skatter. Det var själva ägandet man var efter, och det snabbt.

Annons
Annons
Annons