Sousan och Mohammed med funktionshindrade sonen Eslam är äntligen i säkerhet i schweiziska Lausanne. Men oron fortsätter att gnaga. Varje dag talar de de med släktingar i Ghouta, och tvingas lyssna till det dånande bombregnet.
Sousan och Mohammed med funktionshindrade sonen Eslam är äntligen i säkerhet i schweiziska Lausanne. Men oron fortsätter att gnaga. Varje dag talar de de med släktingar i Ghouta, och tvingas lyssna till det dånande bombregnet. Foto: Mark Henley

Från slakthuset till en centimeter från döden

Det är en osannolik resa för en familj med dubbla tragedier. Ena stunden är vi nere i källaren i östra Ghouta under smattrande bombregn. Nästa på intensiven i Schweiz med blodpropp.

SvD tillbringade en dramatisk dag med familjen Shakra som flytt från östra Ghouta med två gravt funktionshindrade söner till säkerheten i Schweiz.

Publicerad

LAUSANNE Kontrasten är knivskarp redan i trappuppgången. På en tavla sitter reglementet uppspikat. Blommor på balkongen som kan ”störa grannarna” är förbjudet, vattenkranar bör stängas av ”försiktigt”, radio får bara ”användas med måtta” och musik är förbjudet efter 22.00. Ett särskilt anslag förbjuder att släppa in katter från gatan.

Möjligen är reglerna begripliga här i välordnade Schweiz. Men på väg uppför trappan till familjen Shakra som flytt östra Ghouta och nu lever i schweiziska Lausanne, ter de sig lätt absurda. Fast å andra sidan är det kanske sådan ordning och reda som skapar en trygg vardag i deras sönderslagna liv.