X
Annons
X
Sousan och Mohammed med funktionshindrade sonen Eslam är äntligen i säkerhet i schweiziska Lausanne. Men oron fortsätter att gnaga. Varje dag talar de de med släktingar i Ghouta, och tvingas lyssna till det dånande bombregnet.
Sousan och Mohammed med funktionshindrade sonen Eslam är äntligen i säkerhet i schweiziska Lausanne. Men oron fortsätter att gnaga. Varje dag talar de de med släktingar i Ghouta, och tvingas lyssna till det dånande bombregnet. Foto: Mark Henley

Från slakthuset till en centimeter från döden

Långläsning

Det är en osannolik resa för en familj med dubbla tragedier. Ena stunden är vi nere i källaren i östra Ghouta under smattrande bombregn. Nästa på intensiven i Schweiz med blodpropp.

SvD tillbringade en dramatisk dag med familjen Shakra som flytt från östra Ghouta med två gravt funktionshindrade söner till säkerheten i Schweiz.

LAUSANNE Kontrasten är knivskarp redan i trappuppgången. På en tavla sitter reglementet uppspikat. Blommor på balkongen som kan ”störa grannarna” är förbjudet, vattenkranar bör stängas av ”försiktigt”, radio får bara ”användas med måtta” och musik är förbjudet efter 22.00. Ett särskilt anslag förbjuder att släppa in katter från gatan.

Möjligen är reglerna begripliga här i välordnade Schweiz. Men på väg uppför trappan till familjen Shakra som flytt östra Ghouta och nu lever i schweiziska Lausanne, ter de sig lätt absurda. Fast å andra sidan är det kanske sådan ordning och reda som skapar en trygg vardag i deras sönderslagna liv.

Sousan och Mohammed med funktionshindrade sonen Eslam är äntligen i säkerhet i schweiziska Lausanne. Men oron fortsätter att gnaga. Varje dag talar de de med släktingar i Ghouta, och tvingas lyssna till det dånande bombregnet.

Foto: Mark Henley Bild 1 av 10

Dagen innan fick Sousan det tragiska beskedet att hennes 30-åriga kusin dödats av en bombattack på sin gata i östra Ghouta. ”Han hade bara klivit upp ur skyddskällaren en stund för att få en gnutta frisk luft”.

Foto: Mark Henley Bild 2 av 10

Det är inte bara dödandet i Ghouta och resten av Syrien som oroar familjen Shakra. De funktionshindrade sönerna Elsam och Yamen har ofta hälsoproblem och måste noga övervakas då de inte kan tala själva eller röra sig normalt.

Foto: Mark Henley Bild 3 av 10

Före kriget – familjens sommarstuga på landet utanför Ghouta. ”Dit brukade vi åka för att bada och slappna av under helgerna, det var ett paradis”, säger Sousan.

Foto: Privat Bild 4 av 10

Efter bombingarna – sommarhuset ligger i spillror och poolen är ett minne blott. Mohammed och Sousan tror att de aldrig kommer att kunna resa tillbaka dit.

Foto: Privat Bild 5 av 10

Resan från Ghouta genom halva Mellanöstern och Europa till fots och i rullstol var osannolikt tuff. Nu är familjen Shakra äntligen i säkerhet i Schweiz. Men oron för sönerna fortsätter, båda lider av en svår genetisk sjukdom och måste ha hjälp med nästan allt.

Foto: Mark Henley Bild 6 av 10

Den fina lägenheten hemma i östra Ghouta finns inte mer. Hela kvartalet är sönderbombat och alla har flytt. Sousan tittar med sorgsna ögon på förödelsen på en bild hon fått från släktingar som är kvar i skärselden.

Foto: Mark Henley Bild 7 av 10

Här myllrade det av folk och marknadsstånd med grönsaker före kriget. Nu har kvarteret förvandlats till ett sönderbränt inferno och spökstad.

Bild 8 av 10

”Inte fler dåliga nyheter”. Sousan och Mohammed bävar när telefonen ringer från Ghouta. Dagen innan dödades hennes kusin. Denna gång är den kusinen Ahmed som ringer från en jordkällare.

Foto: Mark Henley Bild 9 av 10

Långt från bomberna i Ghouta – och ändå i livsfara. Den 15-årige funktionshindrade sonen Yamen hamnar plötsligt på sjukhus med blodpropp efter njurtransplantationen. Han är en centimeter från döden, säger läkaren. Men i Schweiz finns i alla fall sjukvård och mediciner – till skillnad från Ghouta.

Foto: Mark Henley Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X
Annons
X