Annons

Hans Fallada: Från självmordspakt till succéförfattare

Otursförföljd och destruktiv, men också modig och briljant. De senaste åren har den tyske författaren Hans Fallada fått en makalös renässans. SvD:s Anders Q Björkman berättar om ett fascinerande livsöde.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Hans Falladas gamla hem i byn Carwitz, nio mil norr om Berlin, är idag ett museum. Den stora trädgården hade Falladas familj stor nytta av – här odlade de mycket grönsaker och frukt, vilket var ett välkommet tillskott i hushållet under krigsåren.

Foto: ANDERS Q BJÖRKMANBild 1 av 7

Hans Fallada hade många mänskliga tillkortakommanden – alkohol- och morfinmissbruk, nervsammanbrott, otrohet – men var en mycket engagerad familjefar. Här beundrar hans naturens under tillsammans med sonen Uli och dottern Lore.

Foto: HANS-FALLADA-ARCHIVBild 2 av 7

Otto och Elise Hampel – förebilderna för huvudpersonerna i Falladas succéroman ”Ensam i Berlin” – bodde på Amsterdamer Straße 10 i Berlinstadsdelen Wedding. Härifrån bedrev de sitt motståndsarbete mot Hitler. I dag bor många turkiska invandrare i dessa kvarter.

Foto: ANDERS Q BJÖRKMANBild 3 av 7

I en monter i Fallada-museet finns rester av de band som Fallada och hans kamrat Hanns Dietrich von Necker märkte ut sina hjärtan med när de skulle iscensätta sin självmordsduell. Här finns också den kula som Fallada sköt sig själv i bröstet med efter att Hanns Dietrich hade dött.

Foto: ANDERS Q BJÖRKMANBild 4 av 7

Hans Fallada upplever i dag en renässans och hans böcker ges ut på nytt i många länder. Här är en svensk originalutgåva av ”En mot alla” från 1948. Romanen gavs ut på nytt 2012, men nu med titeln ”Ensam i Berlin”. Boken satte igång de nya försäljningsframgångarna för Fallada.

Foto: ANDERS Q BJÖRKMANBild 5 av 7

Aufbau Verlag verkade tidigare i DDR , men har i dag ett helt kulturhus i Kreuzberg i Berlin. Förlaget har överlevt de ägarbyten som Tysklands enande har inneburit och har nu god ekonomisk nytta av den nya försäljningssuccén för Falladas romaner.

Foto: ANDERS Q BJÖRKMANBild 6 av 7

I Fallada-museet i idylliska Carwitz är rummen möblerade så som de såg ut när författaren och hans familj bodde där på 1930-talet. Här övervintrade de under Hitlers styre i Tyskland. Det var inte lätt att skriva för sitt levebröd utan att stöta sig med regimen – eller göra våld på sitt samvete.

Foto: ANDERS Q BJÖRKMANBild 7 av 7

Skottet tar i hjärtat. Hanns Dietrich von Necker segnar ned och dör omedelbart. Det är tisdag morgon den 17 oktober 1911 på en skogshöjd utanför den tyska staden Rudolstadt, söder om Weimar. Mitt emot den fallne står den unge man som just har skjutit honom – Rudolf Ditzen.

Men det är inte ett mord som har ägt rum här. Det handlar om en överenskommelse mellan två tonåriga vänner med romantiska idéer om hur livet ska levas och att detta är omöjligt i 1911 års Tyskland. De har beslutat sig för att genomföra en duell kring en påhittad historia om en ung flickas heder. Duellen ska få självmorden att framstå som ett mer ärofullt agerande och därmed lättare för de efterlevande familjerna att uthärda.

Annons
Annons
Annons