Annons

Erik Thyselius:Från schyssta till tyska villkor med S vid EU-rodret?

Trots Löfvens löften om motsatsen hotar den sociala pelaren både sammanhållningen inom EU och den svenska modellen, enligt talarna på Svensk Tidskrifts seminarium.
Trots Löfvens löften om motsatsen hotar den sociala pelaren både sammanhållningen inom EU och den svenska modellen, enligt talarna på Svensk Tidskrifts seminarium. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Mirakelkur mot populism eller recept på ökade slitningar inom unionen? Domen över den sociala pelaren var enig när Svensk Tidskrift och Almega anordnade seminarium: förslaget hotar både den svenska modellen och det europeiska samarbetet, skriver Säkerhetsrådets biträdande redaktör Erik Thyselius.

Under strecket
Publicerad

I dag (fredag) samlas en majoritet av EU:s regeringschefer i Göteborg för att skriva under ett dokument – den sociala pelaren. Syftet är att lägga grunden för en miniminivå för välfärden inom europasamarbetet – och därmed, hoppas man, slå undan benen på missnöjespopulismen.

Inramningen av mötet är något apart: Även om tillställningen ges största betydelse av regeringen påpekas samtidigt att inget av det som ska beslutas är bindande – välfärden kommer även framöver att vara en nationell kompetens har statsminister Stefan Löfven (S) bedyrat. Det är ett påstående som förtjänar att bemötas.

Annons
Annons
Annons