Annons
X
Annons
X

Från Sahlin till banken

NYTT JOBB. Journalist, presschef hos Göran Persson, på pr-byrå, presschef hos Mona Sahlin, pr-byrå igen. Hennes yrkesbana är slingrig. Nu i skuldkrisen tar Anna Helsén klivet till ett bankpalats vid Kungsträdgården.

Anna Helsén satsade på politiken och Mona Sahlin efter valförlusten 2006. Men det misslyckades. Nu väntar bankvärlden.
Anna Helsén satsade på politiken och Mona Sahlin efter valförlusten 2006. Men det misslyckades. Nu väntar bankvärlden. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Hon har lämnat kommunikationsbyrån JKL och precis börjat på SEB. Efter att ha lärt sig lite mer om banken ska hon, i rollen som presschef, veta så mycket att hon kan guida journalister i olika frågor.

– Det kändes inte så konstigt att ta detta steg. På JKL har jag bland annat jobbat med kunder i den finansiella sektorn.

Ett avsevärt större, åtminstone känslomässigt, kliv för henne var när hon lämnade Tidningarnas Telegrambyrå och arbetet där som riksdagsreporter efter 15 år strax efter millennieskiftet. Vad hon gick till var rollen som presschef hos dåvarande statsminister Göran Persson.

Annons
X

– Att byta från journalistiken till politiken blev ett stort steg, både personligt och yrkesmässigt. Min första reaktion när jag fick frågan om jag ville jobba i regeringskansliet var aldrig i livet. Punkt slut, jag är journalist.

Men punkten blev inte definitiv. Anna Helsén bestämde sig för att lämna nyhetsbyrån. Idag ångrar hon absolut inte att hon tog steget.

– Det handlade så mycket om min identitet. Tidigare, som journalist, skulle allting berättas. I slutändan fanns min uppdragsgivare där – läsaren, tittaren, lyssnaren – och som måste få veta. Inom politiken måste man veta var lojaliteten ligger. Det tog ett bra tag att vänja sig vid det.

Som presschef på regeringskansliet fick Anna Helsén vara med om tre händelser som har präglat henne. Terrordåden i USA 11 september 2001, tsunamikatastrofen i slutet av 2004 då regeringen också fick skarp kritik för hanteringen samt inte minst mordet på Anna Lindh i samband med euroomröstningen.

Efter valförlusten för Göran Persson för fem år sedan började hon jobba på JKL. Hon återvände till politiken och hoppades som presschef för partiledare Mona Sahlin att socialdemokraterna skulle återta regeringsmakten. Det misslyckades och det blev JKL igen. Nu väntar bankvärlden.

Hon medger att siffror inte är hennes starka sida.

– Men jag är ändå trygg i min nya roll på banken. Jag vet ju att det finns en hel hoper människor här som kan siffror.

Som person beskriver hon sig som en blandning av att vara bestämd, glad, tankspridd och kontrollfreak.

– Jag måste ibland vara väldigt kontrollerande eftersom jag vet att jag är disträ. Jag är en sådan som behöver olika korgar för saker och ting, ett system för att det ska fungera.

Annons
Annons
X

Anna Helsén satsade på politiken och Mona Sahlin efter valförlusten 2006. Men det misslyckades. Nu väntar bankvärlden.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X