Annons

Från saffran till citron – goda rätter för vårmiddag

Sofia Henriksson.
Sofia Henriksson. Foto: Frida Wismar

Ceviche, citronkyckling och en karamellig dessert – vinnaren av ”Sveriges mästerkock” Sofia Henriksson bjuder på en smakrik meny med rätter från olika delar av världen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Frida Wismar
Foto: Frida Wismar
Foto: Frida Wismar
Foto: Frida Wismar
Foto: Frida Wismar

Recepten är hämtade ur ”Always hungry” av Sofia Henriksson, foto: Frida Wismar. Bonnier Fakta.

Foto: Frida Wismar

Peruansk ceviche med sötpotatisskivor

Foto: Frida Wismar

8 portioner som förrätt

1 stor sötpotatis
250 g filé av torsk, hälleflundra eller gös
2 tsk salt
1 1/2 dl pressad lime
1/2 dl pressad apelsin
1 röd chili
1 rödlök
1 dl kokta majskorn
1 dl hackad koriander
1 dl rostade, salta majskorn
Nymald svartpeppar

1. Skala och koka sötpotatisen. Skär den i 1/2 cm tjocka skivor.

2. Skär fisken i små tärningar och lägg i en skål. Salta och täck fisken med pressad lime och apelsin.

3. Finhacka chilin och skiva rödlöken tunt, gärna med mandolin, och blanda med fisken. Låt stå i kylen, minst en timme men gärna två, beroende på vilken fisk du valt och hur tjock den är.

4. Tillsätt kokt majs och koriander före servering och toppa med rostade majskorn, nymald svartpeppar och några skivor sötpotatis.

Annons
Annons
Foto: Frida Wismar
Foto: Frida Wismar

Morots- och linssoppa med ingefära och chili

Foto: Frida Wismar

4 portioner

2 morötter
1 stor potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 cm ingefära
1 röd chili
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 msk torkad timjan
2 dl torkade röda linser
Vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
2 tsk gurkmeja
1 citron, pressad
Salt och svartpeppar

1. Skala och skär morötter, potatis och lök i större bitar. Finhacka vitlök, ingefära och chili. Fräs lök och vitlök i smör och olja i en kastrull på låg värme så att de blir mjuka men inte tar färg.

2. Häll i resterande grönsaker, timjan och linser. Fräs i ytterligare 5 minuter.

3. Häll på vatten så att det precis täcker och lägg i buljongtärningar. Koka tills potatisen och moroten är mjuka. Mixa soppan slät med en stavmixer.

4. Tillsätt grädde och gurkmeja samt pressad citron. Smaka av med salt och svartpeppar.

Bergtunga i saffranssås

Foto: Frida Wismar

Servera med pressad potatis och kokta haricots verts som smaksatts med salt och citron.

4 portioner

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1/2 g (1 pkt) saffran
1 dl torrt vitt vin
1 tsk cayennepeppar
2 tsk torkad dragon
3 dl fiskfond (alt 1 1/2 msk konc fond + vatten)
2 dl vispgrädde
1 citron, pressad
Salt

Annons
Annons
Foto: Frida Wismar

500 g filé av bergtunga eller rödspätta

1. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs i smör i en kastrull på svag värme ca 5 minuter. Strö över saffran och rör om. Tillsätt vinet och koka ihop 15–20 minuter.

2. Tillsätt cayennepeppar, dragon och fiskbuljong. Koka ihop 10 minuter. Tillsätt grädden, koka ihop ytterligare 5 minuter och smaka av med citron och salt.

3. Vik fiskfiléerna och lägg försiktigt ner dem i såsen. Låt dem sjuda 2–3 minuter eller tills de är klara. Servera med pressad potatis och haricots verts.

Citronkyckling med ugnsrostad potatis

Foto: Frida Wismar

6 portioner

1 hel kyckling
1 kg färskpotatis eller små delikatesspotatisar
Olivolja
Salt och svartpeppar

Marinad
5 vitlöksklyftor
1 citron, pressad
1/2 dl japansk soja
5 timjankvistar
1 dl olivolja
Svartpeppar

Gryta
2 citroner
5 timjankvistar
5 vitlöksklyftor
2 dl torrt vitt vin
1/2 dl olivolja
2 msk konc kycklingfond
Sås
150 g fetaost
2 dl matyoghurt
3 droppar flytande honung
Pressad citron

1. Marinad: Krossa vitlöken. Blanda alla ingredienser i en plastpåse och lägg ner kycklingen. Marinera i kylskåp, gärna över natten.

2. Värm ugnen till 175 grader.

3. Gryta: Skär citronerna i skivor. Lägg timjan, vitlöksklyftor och citronskivor i en gryta som tål ugnsvärme. Häll på vin, olivolja och kycklingfond. Lägg ner kycklingen och häll på marinaden från påsen.

Annons
Annons
Foto: Frida Wismar

Recepten är hämtade ur ”Always hungry” av Sofia Henriksson, foto: Frida Wismar. Bonnier Fakta.

4. Lägg på locket och stek i ugnen i 1 1/2 timme eller tills kycklingen är färdig. Fyll på med en skvätt vatten om det är för torrt i grytan.

5. Potatis: Skölj potatisen noga och lägg på en ugnsplåt. Ringla över olivolja, salta och peppra ordentligt. Placera överst i ugnen och rosta i ca 30 minuter tills de är krispiga och klara.

6. Sås: Smula ner fetaosten i yoghurten. Tillsätt honung, några droppar pressad citron, salt och svartpeppar.

Flan de huevo

Foto: Frida Wismar

6 portioner

4 ägg
5 msk strösocker
5 dl mjölk (minst 3 proc, gärna lantmjölk)

Karamell
2/3 dl vatten
1 dl socker
Garnering
Färska bär

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Karamell: värm vatten och socker i en kastrull på medelhög värme. Koka tills allt socker har smält och färgen är gyllenbrun. Häll upp karamellen i sex små ugnsfasta portionsformar.

3. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp i en bunke. Värm mjölken i en kastrull tills den nästan börjar koka. Vispa ner mjölken lite i taget i äggblandningen. Häll smeten över karamellen i formarna.

4. Ställ de små formarna i en stor ugnsform med några centimeter vatten i botten. Grädda i vattenbadet i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.

5. Servering: Vänd formarna upp och ner på assietter och garnera med färska bär.

Recepten är hämtade ur ”Always hungry” av Sofia Henriksson, foto: Frida Wismar. Bonnier Fakta.
Recepten är hämtade ur ”Always hungry” av Sofia Henriksson, foto: Frida Wismar. Bonnier Fakta.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons