Från psyket och sexsajter till återfådd självrespekt

Helena Österlund (född 1978) tilldelades Borås Tidnings debutantpris 2010 för sin diktsamling ”Ordet och Färgerna”. 2015 fick hon Mare Kandre-priset.
Helena Österlund (född 1978) tilldelades Borås Tidnings debutantpris 2010 för sin diktsamling ”Ordet och Färgerna”. 2015 fick hon Mare Kandre-priset. Foto: Ingrid Schüllström

Han vill fundera och lämnar henne hängandes. Hon går sönder fullständigt. I sin första roman undrar poeten Helena Österlund hur långt man kan gå i sitt utforskande av sexualiteten utan att göra sig själv eller andra illa.

Under strecket
Publicerad
Annons

Poeten Helena Österlund låter romanen ”Min sårbara kropp” ha ett fotografi av sig själv på framsidan, i en situation som beskrivs i ett av bokens kapitel. Så nej, så värst många fiktionslager verkar hon inte vilja lägga mellan sig och sitt romanjag som heter Helena och är poet. Men sådant kan man aldrig veta helt säkert hur det är med. Mer säkert är att sårbarheten och kroppen är bokens två bärande teman. Vad kroppens längtan handlar om. Hur kroppens begär ska kunna tillfredsställas utan att det skapas sår i andra delar av människan som bebor kroppen.

I en dagboksliknande prosa dokumenterar Helena Österlund den tidsperiod som förflyter mellan att jaget genomgår en nedbrytande separation till den tidpunkt nästan två år senare då hon åter står på sina egna ben. Det är en rak, detaljerad och naken skildring av att gå sönder fullständigt när en relation mynnar ut i en ovisshet, han vill fundera och låter henne hänga väntandes. I ett år krampar hon i det där hoppet som till sist blir en definitiv splittring och självhatet tar över.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons