Från Öst-och Västkusten

Stockholms matmarknad
Stockholms matmarknad Foto: HANNA DUNÉR
Under strecket
Publicerad
Annons

Tanken med nyöppnade Stockholms Matmarknad i Sturegallerian är att ta tillbaka sättet vi handlade mat på förr, då man köpte olika råvaror i specialiserade butiker. Då blev man tjenis med fiskhandlaren, och kunde få råd och tips om tillagningsmetoder. Ja, ungefär som i dagens saluhallar.

Visst finns här kött, grön- saker och färdiglagat, men det är fisk- och skaldjursdiskarna som sticker ut. En för Östersjön, en för Västerhavet och en för skaldjur.

På fredagseftermiddagen är det ett nytt sorts myller i Sturegallerian. Några tittar på mat och handlar, andra sitter ned i serveringen och avnjuter någon av läckerheterna från disken – skagentoast, smörrebröd eller kanske ett halvt dussin ostron. Med undantag för fyra varma rätter, som tillagas i Sturehofs kök, görs allt på plats av fyra kallskänkor.

Fiskmarknadens fokus ska ligga på Östersjöfisk, men det växlande vädret, som hindrar fiskare att lägga nät, gör utbudet tillfälligt magert. Istället är det en fullspäckad Västerhavsfiskdisk och en praktfull skaldjursdito som får stå för skrytet denna helg.

Där lyser de praktfulla röd-orangea humrarna på rad, ostronen får det att vattnas i munnen, och räklådan är fullpackad med färska Smögenräkor.

Adress: Sturegallerian Stureplan 2

Öppet: Måndag till söndag

Hanna Dunér

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons