Och morgonen redan stark och vaken omkring digFrån nattvard till heroin via lokalt öl

Eva Ström (född 1947) är lyriker och prosaist, verksam som kritiker främst i Sydsvenskan. Hon debuterade 1977 med diktsamlingen ”Den brinnande zeppelinaren”.
Eva Ström (född 1947) är lyriker och prosaist, verksam som kritiker främst i Sydsvenskan. Hon debuterade 1977 med diktsamlingen ”Den brinnande zeppelinaren”. Foto: Kennet Ruona

Eva Ström diktar med inspiration från New York och Frank O’Hara men med hemvist överallt. Nya "Och morgonen redan stark och vaken omkring dig" skiftar blixtsnabbt från det vardagligt lokala till det upphöjda, globala och sakrala.

Under strecket
Publicerad
Annons

Eva Ströms poesi besöker gärna puben och mataffären. Den lyssnar på de andra gästerna, pratar med taxichauffören och söker hellre upp bestämda, namngivna platser än de bergstoppar som blånar i fjärran. En diktning i hög grad ägnad det gripbara, begripliga. Världen är det som är fallet. Mycket riktigt avvisade hon uttalat i sin förra diktsamling ”Utskuret ur ett större träd” (2013) romantikens poetik: ”Kanske finns det något i poesin som vi faktiskt inte förstår? Det är en fråga jag svarar nej på.”

Inte så konstigt att hon inleder sin nya samling ”Och morgonen redan stark och vaken omkring dig” med en avdelning dikter från New York i nära anslutning till New York-skolans främste poet Frank O’Haras berömda lunchdikter; sinnliga och timliga snapshots. Ett slags dagboksdikter där det gäller att hitta poesin överallt, lekfullt och med vidöppna sinnen. Hon tar tillfället i akt, associationsbanorna är blixtsnabba. Några heroinister som står och vaggar utanför kyrkporten; nattvardens sakrament; lokalpatriotiskt prat om ölbryggningens hemligheter – det heliga och ruset, tre skilda kopplingar mellan blod, ritualer och sinnesvidgande vätskor ställs samman i en svindlande bild, och samtidigt en vardaglig iakttagelse från en resa.

Annons
Annons
Annons