Annons
X
Annons
X

Från möbeldesigner till Finlands glasgudinna

Gunnel Nyman var en av den finländska glaskonstens förnyare. I dag är hennes skålar ­eftertraktade samlarobjekt.

Vaserna från Notsjö glasbruk designade Gunnel Nyman redan 1947.
Vaserna från Notsjö glasbruk designade Gunnel Nyman redan 1947. Foto: Finlands glasmuseum

Finland är världsberömt för sin glaskonst. Oiva Toikka och Kaj Franck är några av de mer kända namnen. Men kvinnan som brukar räknas som en av den finska glaskonstens största förnyare är Gunnel Nyman.

Hon föddes 1909 i Åbo och trots att hon bara blev 39 år gammal hann hon åstadkomma mycket under sin korta livstid.

Tack vare sin nyskapande glaskonst nådde hon gudinnestatus i Finland – samtidigt som hon var mamma till tre barn och yrkesarbetade.

Annons
X

– Jag ser henne som en karriärkvinna. Hon måste ha varit mycket stark och målmedveten som gjorde sådan karriär. Det kan inte ha varit lätt att ta sig fram på den tiden, särskilt med tanke på att jämställdheten på 1940-talet inte var så utvecklad som i dag, berättar Kaisa Koivisto, intendent på Finlands glasmuseum.

Nyman utbildade sig till möbeldesigner vid Konstindustriskolan i Helsingfors. Genombrottet kom när hennes lärare, glaskonstnären Arttu Brummer, introducerade henne för finska Riihimäki glasbruk.

Där skapade hon Facett 1, som brukar räknas som det första skulpturlika föremålet i den finländska glaskonsten. Formen ser böjd ut, men föremålet är av slipad kristall.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nyman betonade formen och använde inte dekorationer. Hon framhöll att varje föremål hade en yttre och en inre form. Hennes synsätt var funktionalistiskt och hon föredrog att arbeta med färglösa glas. Använde hon sig av färger var det ofta bara ett tunt färgskikt som gjorde den inre formen synlig.

  Nyman utvecklade även ett nära samarbete med glasblåsare, i synnerhet Olavi Helander vid Notsjö glasbruk. Tillsammans skapade de glas med rökhinna och små bubblor som Nyman var förtjust i, hon tyckte det gav glasmassan en särskild karaktär.

  Numera klubbas Nymans glaskonst för höga summor på auktionshusen – ett bevis på att hennes vaser och skålar har en tidlöshet över sig vilket gör dem ständigt eftertraktade.

  Annons
  Annons
  X

  Från möbeldesigner till Finlands glasgudinna

  Vaserna från Notsjö glasbruk designade Gunnel Nyman redan 1947.

  Foto: Finlands glasmuseum
  Annons
  X
  Annons
  X