Hela denna artikel är en annons

Från mildhybrid till ren elbil

Mildhybrid, laddhybrid eller en ren elbil. Ja, vad är egentligen skillnaden mellan dagens olika elektrifierade bilmodeller? Här reder vi ut begreppen i ett försök att underlätta nästa bilköp.

BMWs första heleltriska SUV iX3.

Bilbranschen genomgår ett stort teknikskifte där allt fler modeller elektrifieras. En tillverkare som storsatsar på ny teknik är BMW som inom tre år kommer ha 25 laddbara modeller ute på marknaden. Bara i år kommer BMW också ha lanserat 60 nya mildhybrider.

Men hur dessa drivlinor fungerar är inte alltid lätt att förstå. Här reder vi ut skillnaderna mellan mildhybrider, laddhybrider och rena elbilar.

Mildhybrid

En mildhybrid har både en förbränningsmotor och en mindre elmotor. Elmotorn avlastar i intervaller där förbränningsmotorn inte är i sitt optimala arbetsområde eller då belastningen på motorn är hög, till exempel när du startar bilen. En mildhybrid kan inte köras på enbart el eller laddas via en laddbox, utan batteriet laddas av den energi som till exempel skapas när du bromsar. Fördelen är att bränsleförbrukningen och utsläppen minskar betydligt.

Redan i dag är BMWs mildhybridsteknik standard på flertalet av motoralternativen för modeller som 3-serien, 4-serien, 5-serien, 6-serien samt för SUVarna X3, X4, X5, X6 och X7.

BMWs mildhybrider är utrustade med ett 48 volts batteri och en elmotor som sitter ihop med generatorn vilket ger en extra ”boost” när bilen accelererar. Systemet används också för start och stopp av motorn vilket ger en snabbare och vibrationsfri uppstart. Vid bland annat inbromsningar laddas bilen upp med el vilket reducerar bränsleförbrukningen med 0,3 liter/100 km.

Laddhybrid

Laddhybrider eller plug-in hybrider som de också kallas har likt mildhybriden två eller flera kraftkällor. Skillnaden är att en laddhybrid har ett mycket större batteri, en starkare elmotor och kan laddas via en laddbox, vilket gör att du fördelaktigt kan köra långa sträckor helt på el. För många förare innebär detta att de dagliga körsträckorna kan genomföras utan att koppla på förbränningsmotorn, vilket är skonsamt för både miljö och plånbok.

BMW har i nuläget 10 laddhybrider på marknaden där bland annat både 3-serie och 5-serie erbjuds som Sedan och Touring, samt X1, X2 och X3 som nyligen lanserats i helt nya laddbara utföranden. Den elektriska räckvidden på BMWs laddhybrider sträcker sig från 50 till 88 kilometer.

Efter reklamen visas:
Upptäck BMWs laddbara bilar
Vilken laddhybrid passar dig?Extern länk

BMWs första heleltriska SUV iX3.

Elbil

En ren elbil har ingen förbränningsmotor alls utan drivs enbart av ett batteri och en eller flera elmotorer. En elbil tankas inte med något drivmedel utan laddas istället från en laddstation eller en laddbox. Elbilen är det miljövänligaste alternativet eftersom den aldrig drivs med konventionellt bränsle.

BMW erbjuder i dag elbilarna i3 och i3s vars räckvidd når upp till 310 km (WLTP). Nästa år lanseras även BMWs första helt elektriska SUV iX3  som får en räckvidd på upp till 460 km (WLTP) och som kan snabbladdas till 80 procent på 34 minuter, vilket motsvarar tio mil på lika många minuter.

Senare under året lanseras också BMW iX som är i samma storleksklass som BMW X5. IX får en räckvidd på över 600 km (WLTP) och en snabbladdningskapacitet på 200 kW vilket gör att tio mil kan laddas på under tio minuter. Nästa år kommer även BMW i4, en fyradörrars Gran Coupé. Mer information om den kommer i mitten av 2021.

BMWs första heleltriska SUV iX3.
BMWs första heleltriska SUV iX3.
Läs mer om BMWs laddbara bilarExtern länk
Annons
Annons
Annons