Från Mao till glitter och tillväxt

Det är ett hisnande språng från misär till glödande tillväxt som Kina tagit sedan den kommunistiska folkrepubliken utropades för exakt 60 år sedan. Men det är under de senaste 30 årens kapitalistiska revolution som det stora lyftet har skett. Nu är frågan hur mycket globaliseringen kommer att förändra Kina.

Under strecket
Publicerad
EUGENE HOSHIKO/AP
Foto: EUGENE HOSHIKO/AP
Annons

I dag är det 60 år sedan kommunistpartiledaren Mao Zedong stod på Himmelska fridens torg och utropade folkrepubliken Kina. Efter många år med japansk ockupation och blodiga inbördesstrider hade kommunisterna vunnit, och den segern firas idag med all den massiva pompa som partiet fortfarande kan kommendera fram.

Men för den som ser tillbaka på den ekonomiska utvecklingen i Kina efter 1949 är den stora utgångspunkten snarare det uppbrott från kommunismen som inleddes för 30 år sedan, med Deng Xiaoping som ledare. Det var 1978–79 som Kina inledde övergången till marknadsekonomi och en allt explosivare kapitalism. ”Den öppna dörrens politik” började öppna gränserna, och kollektivjordbruken avskaffades. Det var då som kinesiska företagare började uppmuntras att jaga privata vinster och Deng spred slagordet ”det spelar ingen roll om katten är vit eller svart, bara den fångar möss”. Då inleddes steget från Maos lilla röda till glimmande börser och glittrande skrapor i Shanghai.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons