VittringFrån lugn till dramatisk tragedi i rasande fart

Ola Nilsson är författare och översättare. För romanen ”Isidor & Paula” belönades han 2015 med Svenska Dagbladets litteraturpris.
Ola Nilsson är författare och översättare. För romanen ”Isidor & Paula” belönades han 2015 med Svenska Dagbladets litteraturpris. Foto: Sofia Runarsdotter

Allt är bekant men också annorlunda i Ola Nilssons nya roman, som utspelar sig i jämtländska Hammerdal. Även om romanen inte riktigt håller hela vägen pekar den mot en mer ordrik och berättande fas av författarskapet, skriver Therese Eriksson.

Under strecket
Publicerad
Foto: Natur & Kultur
Annons

Ola Nilsson är tillbaka i Jämtland. Efter den förra romanen ”Isidor och Paula” (2015), en Orfeus & Eurydike-variation i det underjordiska rike som är Stockholms tunnelbana, har författaren nu återvänt till de miljöer som var så betydande i genombrottstrilogin – ”Hundarna” (2010), ”Änglarna” (2011) och ”Kärleken gömmer minnet” (2012). Nilsson befinner sig på hemmaplan.

Allt är igenkännbart, men också annorlunda. I ”Vittring” är den här gången den jämtländska byn namngiven – Hammerdal – vilket gör att romanen får en tydligare, mer konkret geografisk förankring. Samtidigt är byn mindre framträdande här än i Nilssons tidigare romaner där den inte sällan kändes som en av huvudpersonerna; nu är den en skådeplats snarare än ett väsen. Mot denna fond av het, stillastående jämtlandssommar i mitten av 1980-talet får byns invånare skarpare konturer. Nilsson följer några av dem i hasorna, nära, under den korta tidsperiod som går från relativt lugn till dramatisk tragedi i rasande fart.

Annons
Annons
Annons