Annons
X
Annons
X

Från diskställ till trädgårdsstol

Möbelsnickaren och formgivaren Yngve Ekström har framför allt blivit känd för sina mjukt kurviga stolar i trä. Och med utomhusmöbeln Desirée visade han sin lekfulla sida.

Yngve Ekströms utomhusmöbel Desirée.
Yngve Ekströms utomhusmöbel Desirée.

Det var en diskställning, tillverkad i lackad ståltråd, som inspirerade Yngve Ekström till den luftiga, solfjäderformade möbeln för utomhusbruk som kom att kallas Desirée – som lanserades 1954.

En god vän ägde fabriken där diskställen producerades och efterfrågan på produkten var vid tillfället inte de bästa. Den klurige entreprenören Yngve Ekström såg genast en möjlighet. Man kunde göra utomhusmöbler för den vädermässigt opålitliga skandinaviska marknaden. Materialets tålighet för vatten var sedan länge prövad.

Yngve Ekström som var självlärd, kom från Vaggeryd i Småland. Han var i princip uppväxt i lingonskogen och trä blev det självklara materialet som han kom att arbeta med. En av de första stolar han skapade var den kurviga vilstolen Lamino tillverkad i skiktlimmat böjträ klädd i olika material, bland annat sadeljord och fårskinn. I år är det 60 år sedan den föddes och Lamino har en väl förankrad plats i den svenska folksjälen.

Annons
X

Vi har också fått lära känna andra stolar med olika funktion som exempelvis Anders, Thema och Mingo.

–Yngve Ekström hade en betydligt mer tillbakadragen attityd än sina samtida formgivarkollegor. Därför har hans möbler inte fått lika mycket medialt utrymme. Men svenska folket förstod tidigt storheten med hans möbler, säger Robert Kos, marknadschef på Swedese.

Det var Yngve Ekström som tillsammans med sin bror Jerker byggde upp företaget Swedese, då under namnet ESE möbler och det är fortfarande där många av möblerna produceras.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För sex år sedan återupptogs produktionen av Desirée efter en tids uppehåll och trots att formen har en mjuk retrokänsla smälter möbeln in i dagens moderna inredning. Med sin luftiga och organiska form passar den dessutom fint till grönskan i trädgården. Men framför allt visar möbeln på Yngve Ekströms mångsidighet och uppfinningsrikedom som formgivare.

  – I sommar kommer Desirée att vara med på en utställning med skandinavisk design i fokus som Svenska Ambassaden i Tyskland ordnar, och den ska representera Sverige vilket är ett bevis på att formspråket håller än i dag, säger Robert Kos.

  **Desirée går även **att hitta på andrahandsmarknaden. I skrivande stund ligger det ute en uppsättning med fyra stolar och ett bord på Bukowskis Market med ett utropspris på 3 000 kr. Återstår att se vad slutpriset blir.

  Annons
  Annons
  X

  Från diskställ till trädgårdsstol

  Yngve Ekströms utomhusmöbel Desirée.

  Annons
  X
  Annons
  X