Annons

Özge Öner:Från dem som förmår till alla, oavsett behov

Karl Marx grav.
Karl Marx grav. Foto: TT

Coronakrisen har väckt upp tankarna på medborgarlön igen. Men kritik från både höger och vänster borde avskräcka, skriver Özge Öner.

Under strecket
Publicerad

Corona har skapat en diskussion om de medel som världens stater behöver avsätta för att mildra den långvariga ekonomiska nedgång som vi förväntar oss i pandemins spår. I debatten om alternativ har ett tidigare framfört förslag åter kommit på tal: allmän basinkomst (universal basic income). Detta som ibland kallas medborgarlön eller frihetsbonus (freedom dividend) är ett statligt bidrag till samtliga medborgare oberoende av inkomst och tillgångar och utan krav på arbete. Även om idén ofta omfamnas av olika vänstergrupper så har även framstående högerpolitiker anslutit sig till tanken.

Men medborgarlön kritiseras från både vänster och höger. Vänsterkritiker konstaterar att en medborgarlön skulle urholka principen om progressiv skatt. Idén med progressiv skatt är att skapa större jämlikhet mellan individer och deras inkomster och därmed främja sammanhållningen i samhället. Grundprincipen bakom både progressiv skatt och behovsprövade bidrag är ”från var och en efter hans förmåga, till var och en efter hans behov”, en slogan populariserad av Karl Marx.

Annons
Annons
Annons