Annons

Från bygghets till konstbubbla

Under strecket
Publicerad

För byggherren Yang Xiu var övergången till konsten naturlig. Hans senaste investering: en målning av mästaren Lu Yanshao för 70 miljoner yuan (lika mycket i svenska kronor).
Enligt kinesiska medier har 120 miljarder yuan letat sig från Yangtzedeltats heta byggmarknad till Kinas konstauktioner de senaste två åren. Chefen för Shenzhenbaserade auktionsfirman Rongfeng menar att mer än 60 procent av hans budgivare kommer från bygg- eller gruvindustrin.
Samtidigt uppger konstsajten Artron att priset på kinesiska oljemålningar ökade med 200 procent bara under förra året, medan China-Art säger att värdet för handeln av kinesiska målningar uppgick till 9,6 miljarder yuan under 2004.

Egentligen kom det som ett brev på posten. För två år sedan beordrade den kinesiska regeringen att Kinas överhettade byggbransch skulle kylas av. Alla stora byggprojekt stannade av. I vakuumet som följde uppenbarade sig konstvärlden som himmelriket för snabba och lönsamma investeringar.
Jämfört med ett husköp är klassisk
kinesisk målning en mer långsiktig investering - i Kina kan bara staten äga mark, därför kan du bara äga ett hus i 70 år. Dessutom är det en patriotisk handling att se till att Kinas historiska konstskatter finns kvar i hemlandet.
Men nyligen har man sett tendenser på att konstvärlden upplever samma överhettning som byggbranschen. De före detta byggherrarna hade börjat lägga falska bud och köpa konstverk de redan äger, allt för att få upp värdet på sina investeringar. Varningslamporna blinkar för att en konstbubbla är nära.

Annons
Annons
Annons