Annons

Known and strange thingsFrån Boko Haram till Tranströmer via Obama

Teju Cole
Teju Cole Foto: Janerik Henriksson/TT

Sällsynt lärd och stundtals vetenskaplig – men Teju Cole ryggar heller inte för att låta de egna intrycken ligga till grund för sin tolkning av världen. I essäsamlingen ”Known and strange things” skriver den hyllade romanförfattaren om resor, rasism och om fotografiet som konstform.

Under strecket
Publicerad

Det finns nog ingen översatt bok som jag så ofta rekommenderat till folk de senaste åren som Teju Coles debutroman ”Öppen stad”. Den nigeriansk-amerikanske konstvetaren, fotografen och författaren visade redan där att han har ett handlag med språket som är på samma gång avslappnat och exakt – och dessutom en alldeles särskild förmåga att knyta ihop den lilla händelsen, det vanliga livet, med det stora narrativ som hela tiden pågår runtomkring.

Minnet av slavhandeln är lika självklart och sömlöst närvarande i vardagen som den klassiska musiken eller några tillfälliga, snabbt bortglömda ord från en gatuförsäljare. Så fungerar ”Öppen stad”, och så fungerar i kanske ännu högre grad ”Varje dag är tjuvens dag”, som öppnar dörrarna till Lagos; staden Teju Cole växte upp i och i romanform utforskar på nytt.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons