Framtvingat Kosovo-möte inlett i Wien

Under strecket
Publicerad
Annons

Berlin För första gången efter kriget 1999 satte sig i går kosovoalbaner och serber vid samma bord i förbundskansler Wolfgang Schüssels kansli i Wien.
Flankerade av bland andra europeiska toppolitiker, Natos generalsekreterare och den österrikiska regeringen inledde de försöken att gemensamt göra livet lite lättare för människorna i Kosovo. Men den stora och grundläggande frågan - vilken status Kosovo ska ha i framtiden - står inte på dagordningen. Det finns än så länge inga förutsättningar på någondera sidan att diskutera den frågan.

– Det mest angelägna är att lösa praktiska frågor och förbättra livet i Kosovo, sade Harri Holkeri, chef för FN:s administration i Kosovo.
EU:s utrikeskommissionär Chris Patten pekade på det ansvar EU har för att samtalen blir framgångsrika, men trodde inte på några spektakulära genombrott i förhandlingarna.
Egentligen ville ingen av parterna ha de här samtalen. Därför var det först efter hårda internationella påtryckningar som båda sidor gav efter och reste till Wien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons